ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αν σας ενοχλεί τόσο η Βουλή, κλείστε την οριστικά!

Τσίπρας: Αν σας ενοχλεί τόσο η Βουλή, κλείστε την οριστικά!

«Οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν ότι η εποχή του 'αποφασίζουμε και διατάσσουμε' έχει περάσει οριστικά και δεν μπορούν να κυβερνούν για πολύ ακόμα με 'αποφασίζουμε και διατάσσουμε'» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και απέναντι στην πρόταση για δημοψήφισμα.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, λέγοντας ότι την ονομάζει «επίτηδες μικρή ΔΕΗ για να κρύψει το μεγάλο φαγοπότι», ενώ επισήμανε ότι «παρακάμπτει νόμους και την ίδια τη Δημοκρατία» και απευθυνόμενος στους κυβερνώντες είπε: «Αν σας ενοχλεί τόσο η Βουλή, κλείστε την οριστικά!»

Στην ομιλία του σε συνάντηση για τα προβλήματα στο επιτραπέζιο ροδάκινο που έγινε στη Νάουσα ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κρίση ανέδειξε όλα τα διαρθρωτικά και δομικά προβλήματα και υπογράμμισε: «Υπάρχουν δύο Ελλάδες που συγκρούονται. Η Ελλάδα της παραγωγής και η Ελλάδα της αρπαχτής, των μπαταχτσήδων, της διαπλοκής των επιχειρηματικών λαμόγιων. Και οι κυβερνώντες κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει καθεστώς η Ελλάδα της αρπαχτής».

Είπε ακόμα για τους κυβερνώντες ότι «δεν μπορούν αυτοί που μας οδήγησαν στα βράχια να το παίζουν καπεταναίοι και ότι θα μας σώσουν από την κρίση», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν αντιληφθεί ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και λειτουργούν με τη λογική «ό,τι προλάβουμε να αρπάξουμε».

Επισήμανε ότι δεν θα μας σώσουν «Μεσσίες» ούτε εταίροι από έξω και σχολίασε: «Και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αργεντινής δεν στηρίχθηκε μόνο στον Μέσι, αλλά στη συλλογική προσπάθεια».

Σχετικά με τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών επισήμανε ότι απουσιάζει ο μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός και παρουσίασε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγική ανασυγκρότηση και κεντρικό σχεδιασμό από το κράτος ώστε να μην γίνονται οι παραγωγοί «έρμαια» της αγοράς. Επίσης τόνισε πως είναι «μεγάλο πλήγμα» η ανυπαρξία αξιόπιστου και ισχυρού συνεταιριστικού κινήματος.

Χαρακτήρισε «ασπιρίνη» τα μέτρα της κυβέρνησης να διατεθούν ποσότητες ροδάκινου στο στρατό, σε κατασκηνώσεις και τουρίστες, αλλά είπε ότι καλό είναι να εφαρμοστούν.

Ως άμεσα μέτρα ανακούφισης των ροδακινοπαραγωγών ανέφερε την αξιοποίηση κοινοτικών διαδικασιών γι αποζημίωση με απόσυρση, όχι όπως είχε γίνει τη δεκαετία του 1980, αλλά με διάθεση του προϊόντος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ουσιαστική διαπραγμάτευση για όλα αυτά τα ζητήματα και θα εξασφαλίσει κονδύλια, ενώ σημείωσε πως τους επισκέπτεται και όταν δεν υπάρχουν εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στην κατηγορία ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε «υπερφορολόγηση» του λαού και υπογράμμισε: «Εμείς σχεδιάζουμε να φορολογήσουμε δίκαια τον ελληνικό λαό. Θα επιβάλλουμε φόρους στους κατέχοντες. Θα σταματήσει το πανηγύρι της φοροδιαφυγής». Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ.

Από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι οι παράγοντες που οδήγησαν στα φετινά εκρηκτικά προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών έχουν να κάνουν με την υπερπαραγωγή σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, τις χαμηλές τιμές που πουλάει η Ισπανία και την κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία που οδήγησε στην υποτίμηση του νομίσματος και στην πτώση των τιμών που προσφέρουν οι αγορές τους για τα ελληνικά ροδάκινα.

Διατυπώθηκε η πρόταση να θεσμοθετηθεί η κάλυψη εισοδηματικών απωλειών ροδακινοπαραγωγών λόγω κινδύνων της αγοράς.

Στη συνάντηση πήραν μέρος και απηύθυναν χαιρετισμό ο απερχόμενος δήμαρχος Νάουσας, Τάσος Καραμπατζός και ο νεοεκλεγείς, Νίκος Κουτσογιάννης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βογιατζίδης, παραγωγοί, εκπρόσωποι φορέων, συνεταιρισμών και κοινοπραξιών και εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης από του νομούς Ημαθίας και Πέλλας.

Διαβάστε επίσης:

«Κληρώνει» για το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ