ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο τοπίο στον χώρο των Μ.Μ.Ε.

Νέο τοπίο στον χώρο των Μ.Μ.Ε.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ εκτός Βουλής και απόλυτα... συνοπτικές διαδικασίες ψηφίστηκε από το θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία για τα ΜΜΕ που ανοίγει το δρόμο για... ανατροπές προς όφελος των «βαρόνων» των Media

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης μετά από μία η θυελλώδη συνεδρίαση η τροπολογία-έκτρωμα για τα ΜΜΕ που ανοίγει το δρόμο για ανατροπές προς όφελος των «βαρόνων» των Media.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αποχώρησαν από τη Βουλή και δεν παρέστησαν στη διαδικασία της συζήτησης καταγγέλλοντας τη διαδικασία, μία κίνηση, η οποία φαίνεται πως προκάλεσε μόνο αρνητικές εντυπώσεις.

Και ενώ οι Ελληνες ανέμεναν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναμετρηθεί κατά μέτωπο με τη διαπλοκή, λέγοντας «όχι» στη «σύμπραξη κυβέρνησης - βαρόνων», όπως χαρακτηρίζεται η τροπολογία από τις Ενώσεις των εργαζομένων στα Media, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν, αφού εξέφρασαν τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους επί της διαδικασίας, να αποχωρήσουν από το κοινοβούλιο.

Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει το κλίμα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία των δημοσιογράφων, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης απέσυρε τα άρθρα 2 και 3 της τροπολογίας που ανέφερε πως στο προβλεπόμενο προσωπικό ενός ομίλου ΜΜΕ (που βεβαίως θα προέκυπτε από συγχωνεύσεις) θα συνυπολογιζόταν και το προσωπικό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων (αυτών δηλ. που συγχωνεύτηκαν), ρύθμιση, που κατά την ΕΣΗΕΑ θα επέφερε καίριο πλήγμα στην απασχόληση στον χώρο των ΜΜΕ.

Επιπλέον η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα συγχωνεύσεων στον χώρο των ΜΜΕ και τη δημιουργία ομίλων, ενώ επιφέρει και αλλαγές στη διαφημιστική αγορά, επιτρέποντας στους διαφημιζομένους να κάνουν απευθείας deals με τα μέσα, παραμερίζοντας έτσι τα λεγόμενα media shops.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η αναφορά στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων».
Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας, υποστήριξε ότι έκθεση του ΓΛΚ τυπικά υπάρχει, άρα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κώλυμα, ενώ σημείωσε πως η τροπολογία κατατέθηκε σε αυτό το νομοσχέδιο προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα της διαφήμισης πριν αρχίσει η νέα σεζόν. Στο σύνολό του ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.