ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Στόχος μας οι εξαγωγές να παραμείνουν στα 27 δισ.

Μηταράκης: Στόχος μας οι εξαγωγές να παραμείνουν στα 27 δισ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι εξαγωγές της χώρας να παραμείνουν και φέτος σταθερές στο ύψος των 27 δισ. ευρώ (15% του ΑΕΠ), όπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, μετά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, το υπουργείο λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγών. Μεταξύ αυτών είναι:

Η υλοποίηση των 25 δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που μειώνει το κόστος και το χρόνο για την πραγματοποίηση των εξαγωγών.

Η ίδρυση και λειτουργία του ενιαίου φορέα εξωστρέφειας.

Η δημιουργία ειδικών εργαλείων ρευστότητας μέσω της ΕΤΕπ.

Ο διπλασιασμός των εγγυήσεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα εξωστρέφειας του ΕΣΠΑ.

Ως προς τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, ο κ. Μηταράκης εκτίμησε ότι θα επικρατήσει νηφαλιότητα και δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες που θα δημιουργήσουν απώλειες για τους Έλληνες εξαγωγείς, προσθέτοντας ότι ήδη η αντιμετώπιση της κρίσης της χρεοκοπίας ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτορείων επιβεβαιώνει τους παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ακόμη ότι η ρωσική αγορά απορροφά μόλις το 1,5% των Ελληνικών εξαγωγών ενώ οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία είναι, σε αξία, 16 φορές περισσότερες από τις εξαγωγές.

«Ανεξάρτητα από αυτό» πρόσθεσε «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διεύρυνση των εμπορικών μας σχέσεων, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων & Εξαγωγικού Εμπορίου θα διερευνήσει την προώθηση άμεσων δράσεων ενίσχυσης του εξαγωγικού εμπορίου για τους κλάδους που επηρεάζονται αρνητικά ενώ στο προσεχές συμβούλιο υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου ο υφυπουργός -όπως είπε- θα τονίζει την ανάγκη στήριξης κλάδων που ενδεχομένως να πληγούν δυσανάλογα από την κρίση.