ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το αστέρι του Δαυίδ ο Μπουτάρης – Γιουχαρίστηκε ο Ματθαιόπουλος (video)

Με το αστέρι του Δαυίδ ο Μπουτάρης – Γιουχαρίστηκε ο Ματθαιόπουλος (video)

Υπό έντονες αποδοκιμασίες αντιφασιστών και αρκετή ένταση υπέγραψε στο πρωτόκολλο ορκωμοσίας ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Αρτέμης Ματθαιόπουλος - Με το αστέρι του Δαυίδ εμφανίστηκε ο Μπουτάρης!

«Φασίστα» ακούστηκε με μια φωνή από το ένα θεωρείο της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, την ίδια ώρα που μέλη της Χρυσής Αυγής απαντούσαν από το άλλο με χειροκροτήματα.

«Ματθαιόπουλε, στης φυλακής τα σίδερα», φώναξαν οι αντιφασίστες, «είναι για τους λεβέντες», απάντησαν οι χρυσαυγίτες, οι οποίοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον Ματθαιόπουλο, συνοδεύοντάς τον μέχρι την έξοδο από το δημαρχείο.

Ανταλλαγή συνθημάτων ανάμεσα στις δύο πλευρές υπήρξε και κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, ενώ ένταση δημιουργήθηκε και όταν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τα συνθήματα.

«Δεν είμαστε τα δύο άκρα», διαμαρτυρήθηκαν μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων. «Εντάξει δεν είστε τα δύο άκρα, αλλά εδώ είναι αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, δεν είναι ούτε γήπεδο ούτε καφενείο, είναι για σας ντροπή να σπιλώνετε την αίθουσα», τους είπε ο δήμαρχος, προειδοποιώντας ότι αν δεν σταματήσουν τα συνθήματα, θα καλέσει την Αστυνομία να τους διώξει με τη βία.

Οι αντιφασίστες φώναξαν ότι δεν έχουν θέση στο δημοτικό συμβούλιο οι φασίστες και τότε ο δήμαρχος τους απάντησε:
«Τους φασίστες αυτούς τους ψήφισε ένα μέρος του ελληνικού λαού. Πείτε σε αυτούς που τους ψήφισαν να μην τους ξαναψηφίσουν».

Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε καρφιτσωμένο μάλιστα στο πέτο το εξάκτινο αστέρι του Δαυίδ, το οποίο κυκλοφόρησε η δημοτική σύμβουλος των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, για να θυμίσει το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, ως απάντηση στην παρουσία δημοτικών συμβούλων της Χρυσής Αυγής.

Το ίδιο αστέρι κρατούσαν στα χέρια τους και μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων, που είχαν καταλάβει το ένα θεωρείο, έχοντας αναρτήσει και ένα πανό.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έδωσε πολιτικό όρκο μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, εκτός από δύο που διάλεξαν το θρησκευτικό, όπως και ο ανεξάρτητος Γιώργος Ρακκάς. Πολιτικό όρκο έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και οι σύμβουλοι (Γλυκερία Κυριακίδου, Γιώργος Αβαρλής), ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο έτερος σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης και η Ελεάννα Ιωαννίδου (Οικολόγοι Πράσινοι).

Ως πρώτο μέλημα του Δήμου έθεσε το ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας ο δήμαρχος, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του υπογράμμισε: «Περνάμε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, εξαιρετικά απελπισμένοι σαν κράτος. Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει κάθε δυνατό όριο. Το πρώτο μέλημα του Δήμου είναι πώς θα καταπολεμήσουμε την ανεργία. Δυστυχώς, ο Δήμος δεν έχει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει την ανεργία. Όλα τα άλλα, τα έργα, η καθαριότητα είναι δευτερεύοντα μπροστά στην ανεργία. Προφανώς και θα τα κάνουμε, αλλά δεν θα τα πούμε τώρα. Την αγωνία αυτής της δημοτικής αρχής την εκφράζω με ένα μόνο λόγο: πώς θα αποκτήσουν οι συμπολίτες ένα σωστό μεροκάματο. Τίποτε άλλο».

Με ανακοίνωσή της, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η αυτοδιοίκηση την τελευταία τετραετία έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης: αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της. Μετατράπηκε σε ένα ακόμη γραφειοκρατικό θεσμό που διεκπεραιώνει, παρά τις όποιες αντιστάσεις, την κυβερνητική πολιτική».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην τελετή ορκωμοσίας χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Έλενα Ράπτη (Ν.Δ), Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Γαβριήλ Αβραμίδης (ΑΝΕΛ) και η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου.

Διαβάστε ακόμα:

Θεσσαλονίκη: Ένταση μεταξύ χρυσαυγιτών και αντιεξουσιαστών (pics-vids)