Με «πιέσεις» για εκλογές πάει στο Ζάππειο ο Σαμαράς!

Ολοένα και αυξάνονται οι φωνές, στο εσωτερικό της ΝΔ, που ζητούν εκλογές...

Ολοένα και αυξάνονται οι φωνές, στο εσωτερικό της ΝΔ, που ζητούν εκλογές.

Στελέχη της «Συγγρού» εκτιμούν πως είναι η ώρα ο Αντώνης Σαμαράς να βγει μπροστά και να ζητήσει εκλογές από μια «κυβέρνηση σκορποχώρι» που «άλλα λέει και άλλα κάνει» και η οποία «έχει πέσει έξω σε όλους της τους στόχους».

Οι υποστηρικτές της παραπάνω άποψης, εκτιμούν πως μια τέτοια πρωτοβουλία, από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ταράξει τα νερά, θα οξύνει την αντιπαράθεση των δυο μεγάλων κομμάτων και θα συμβάλλει στην ταχύτερη συσπείρωση της βάσης αλλά και στην προσέλκυση μερίδας των αναποφάσιστων, σε συνδυασμό με το πλήρες οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, που θα παρουσιαστεί.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα στελέχη, θεωρούν ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για μια τέτοια κίνηση δεδομένου ότι πρωθυπουργός «έχει εκτεθεί μετά το τελευταίο ντοκουμέντο, που δείχνει τον Ντομινίκ Στρος Καν να μιλά για υπόγειες διεργασίες, πολλών εβδομάδων, με τον έλληνα πρωθυπουργό».

«Δεν τίθεται θέμα, εκλογών. Δεν θα τις ζητήσουμε»

Στον αντίποδα, αρκετοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, τον καλούν να «μην υποκύψει στις σειρήνες» και να παραμένει σταθερός στην αρχική του στάση να μη ζητήσει εκλογές. Παραθέτουν μάλιστα σειρά επιχειρημάτων, για να ενισχύσουν την άποψή τους ότι τα οφέλη, μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, θα είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Όπως υποστηρίζει, η συγκεκριμένη ομάδα τομεαρχών και βουλευτών μια τέτοια εξέλιξη:

• Θα θέσει, μοιραία, σε δεύτερη μοίρα τις οικονομικές προτάσεις του κόμματος, αφού τα ΜΜΕ, θα επικεντρώσουν στο κάλεσμα για πρόωρες κάλπες. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, αν η ΝΔ το κρίνει αναγκαίο, μπορεί να προχωρήσει σε ένα τέτοιο αίτημα αφού πρώτα αποτυπωθεί δημοσκοπικά η απήχηση του ‘γαλάζιου’ σχεδίου εξόδου από την κρίση

• Ελλοχεύει ο κίνδυνος να φανεί «ασυνεπής» ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος. Ο Αντώνης Σαμαράς, έχει επανειλημμένως δηλώσει: «Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου», ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο Γιάννης Μιχελάκης, έχουν τονίσει ότι δεν μπορούν να ζητήσουν εκλογές, διότι αυτές είναι πρωθυπουργικό προνόμιο και πως το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα, είναι αυτό που παίζει παιχνίδια με τις εκλογές. Αυτή η ρητορική, όπως λένε βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να αλλάξει, δεδομένου ότι από την τελευταία φορά, αυτής της αποστροφής, «δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες».

• Ενδέχεται να δώσει την αίσθηση ότι «η παράταξη, ακολουθεί την Ντόρα και τον Καρατζαφέρη, που έχουν προηγηθεί»

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να λάβει σοβαρά υπόψη του όλες τις εισηγήσεις μέχρι τις 12 Μαΐου, ωστόσο στενοί του συνεργάτες δηλώνουν βέβαιοι πως δεν θα παρεκκλίνει του αρχικού του στόχου, να επικεντρώσει στην εναλλακτική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση, αφού εκτιμά πως το κλίμα μπορεί να αναστραφεί μόνο αν η κοινωνία πεισθεί από τις «λύσεις» που ετοιμάζεται να παρουσιάσει το κόμμα.

«Το Ζάππειο 2 είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης» δηλώνουν καθημερινοί του συνομιλητές και τονίζουν ότι η ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση αλλαγή πολιτικής.

«Δε φοβόμαστε τις εκλογές, αλλά δεν είναι δουλειά μας να τις ζητήσουμε. Το θέμα είναι να καταλάβει ο κόσμος και η κυβέρνηση ότι υπάρχει λύση και να μην χάσουμε άλλο χρόνο» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Κώστας Λασκαράτος