ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Αποκατάσταση απολυθέντων από δημόσιο και επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Αποκατάσταση απολυθέντων από δημόσιο και επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αποκατάσταση όσων αδίκως απολύθηκαν από το δημόσιο, χαιρέτησε τον αγώνα των καθαριστριών και τόνισε ότι θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με διαδικασίες που θα ξεκινήσουν από το μηδέν.

Μάλιστα, παρουσίασε και το πρόγραμμά του για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε θεσμικό επίπεδο όσον αφορά στη λειτουργία της δημοκρατίας μας, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα δημοψηφίσματα. Συγκεκριμένα υπογράμμισε τα ακόλουθα:

«(α). Προωθούμε την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους.

Ενισχύουμε, αρχικά, τη δημοκρατική συμμετοχή και διαφάνεια, την οικονομική αυτοτέλεια και την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών.
Οργανώνουμε τη συγκροτημένη μετάβαση στο αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών.
Παράλληλα, ξεκινάμε το διάλογο με την κοινωνία και τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις για τη συνολική αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της αυτοδιοικητικής περιόδου.

Αυξάνουμε σταδιακά τους πόρους της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Στην κατεύθυνση αυτή, η αναπτυξιακή τράπεζα που θα ιδρύσουμε θα έχει τη δυνατότητα, εκτός από τη χαμηλότοκη δανειοδότηση, να εκδίδει και ειδικά ομόλογα έργου για την αυτοδιοίκηση.

(β). Ενισχύουμε τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εισάγουμε νέες θεσμικές εφαρμογές άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Εισάγουμε θεσμούς, όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η λαϊκή αρνησικυρία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών.
Ενδυναμώνουμε το Κοινοβούλιο, ως νομοθετικό και ελεγκτικό θεσμό της εκτελεστικής εξουσίας, περιστέλλουμε δραστικά τη βουλευτική ασυλία, και καταργούμε το ιδιότυπο νομικό καθεστώς για την ποινική ευθύνη υπουργών, που θεσπίζει «μια φαύλη απόκλιση από τις αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας».

(γ). Επαναχαράσσουμε τον χάρτη λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Ρυθμίζουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων και με αυστηρά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά κριτήρια.
Ενισχύουμε τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.
Δημιουργούμε μια πραγματικά δημόσια τηλεόραση, δημοκρατική, πολυφωνική και με υψηλή ποιότητα προγράμματος, με την επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση».