ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Τέρμα η ασυλία ορισμένων. Θα συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Τέρμα η ασυλία ορισμένων. Θα συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα

«Το σχέδιό μας είναι κοστολογημένο», αυτό ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για πάταξη της φοροδιαφυγής με 6μηνο ορίζοντα υλοποίησης, ενώ τόνισε ότι θα τερματίσει την ασυλία ορισμένων και θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Εκτός από τη λίστα Λαγκάρντ στην οποία αναφέρθηκε, ο κ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερο βάρος και στο λαθρεμπόριο πετρελαίου, ενώ όπως είπε, από τις ρυθμίσεις στα ληξιπρόθεσμα θα «ανακουφιστούν» και οι πολίτες που θα μπορέσουν να πληρώσουν σιγά σιγά τα χρέη τους και τα ταμεία όπου θα μπουν λεφτά:

«Υπολογίσαμε το συνολικό κόστος για το άμεσο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και το δημοσιονομικό κόστος της κατάργησης εκτρωματικών φορολογικών μέτρων.
Θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις εξής δράσεις:
Πρώτα από όλα από τα μέτρα και τις διαδικασίες ρυθμίσεων και εκκαθαρίσεων που παρουσίασα αναμένουμε διπλό όφελος.
Και κοινωνικό και οικονομικό, όφελος:
Από τη μια θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τη μέγγενη της εφορίας και θα αποκαταστήσουν τη φοροδοτική ικανότητά τους.
Και από την άλλη θα συμβάλουν στην αντιστροφή της ύφεσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με τα συγκεκριμένα μέτρα για την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας, τα οποία περιέγραψα.

Από τα 68 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών στοχεύουμε να επαναβεβαιώσουμε και να εντάξομε στις ρυθμίσεις τουλάχιστον τα 20, σε βάθος επταετίας.
Με αυτή διαδικασία υπολογίζουμε ότι από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπουν τον πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία, περίπου, €3 δισ.
Δεύτερον, με την αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, που απαιτεί πάνω από όλα αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για συγκρούσεις με μεγάλα συμφέροντα.
Επιτρέψτε μου εδώ να υπογραμμίσω το εξής.
Η δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές είναι συγκλονιστική.
Και είναι απαράδεκτο να σιωπά η κυβέρνηση.
Διερωτώμαι, όσοι κουνάνε το δάχτυλο, που θα βρούμε τα λεφτά έχουν υπ' όψιν τους αυτή τη δήλωση;
Προτίθενται να κάνουν κάτι;
Να απαντήσουν για τις προκλητικές ασυλίες συγκεκριμένων στρωμάτων και κατηγοριών;»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα φοβηθεί αυτούς που κρύβονται πίσω από το λαθρεμπόριο πετρελαίου και θα κυνηγήσει όλα αυτά τα συμφέροντα:

«Σε αυτή τη κατεύθυνση, έχουμε ήδη εκπονήσει σχέδιο δράσης με εξάμηνο ορίζοντα υλοποίησης.
Που προβλέπει:
Καταρχάς την αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων, offshore εταιρειών και ακινήτων εξωτερικού.
Για αυτό το σκοπό συγκροτείται ειδική υπηρεσία με την απαραίτητη εξειδίκευση την τεχνολογική υποστήριξη και το προσωπικό.
Σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση έχει δείξει προκλητική και αδιανόητη αδράνεια.

Δεύτερον, το σχέδιο δράσης μας προβλέπει την αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση της εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών και μοριακών ιχνηθετών σε κάθε πρατήριο και δεξαμενή, ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.
Με επίσπευση της διαδικασίας τοποθέτησης ανιχνευτών τύπου x ray, στις τελωνειακές εισόδους της χώρας.
Διότι μπορούμε και θέλουμε είμαστε αποτελεσματικοί με τον έλεγχο του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα τσιγάρα και άλλα εμπορεύματα.

Συνολικά από τη πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, οι εκτιμήσεις κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολύ φιλόδοξες.
Εμείς μετριοπαθώς υπολογίζουμε ότι το σχέδιο δράσης μας, θα αποφέρει τουλάχιστον τρία δις το πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία.
Σε ό,τι αφορά το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των €3 δισ., θα το χρηματοδοτήσουμε από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των, περίπου, €11 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.
Σε ότι αφορά το συνολικό κόστος του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, αυτό ανέρχεται στα €5 δις από τα οποία τα €3δις στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.
Αυτό, το πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δισ. από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά 1,5 δισ. από τα 2,5 δισ. του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκ. από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης.

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι στο πλαίσιο της τιτάνιας προσπάθειας για αποκατάσταση των συντάξεων, η κυβέρνηση μας θα αποδώσει στα ασφαλιστικά ταμεία κομμάτια της δημόσιας περιουσίας η οποία αυτή τη στιγμή λιμνάζει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει για να διορθωθεί το έγκλημα του PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ομολογιούχους, και να μπούμε στο δρόμο σταδιακής αποκατάστασης των συντάξεων».