ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας απαντά για το κόστος του προγράμματός του

Ο Τσίπρας απαντά για το κόστος του προγράμματός του

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει για όλους και για όλα και εξηγεί τις λεπτομέρειες του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης

-Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το Newsbomb.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, μία ημέρα μετά την ομιλία του στη 79η ΔΕΘ.

Για μία ΕΡΤ η οποία θα ελέγχεται από τον λαό και όχι από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Ότι έχουμε δεσμευτεί με την ΕΡΤ που θα ανασυγκροτηθεί, ισχύει» είπε χαρακτηριστικά.

"Έχουμε επεξεργαστεί σχέδιο, ώστε η ελληνική ραδιοφωνία να ανασυγκροτηθεί σε άλλη βάση. Δεν θα είναι μια ΕΡΤ που θα ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά θα ελέγχεται από τον λαό και θα αναλάβει η διοίκησή της την αναπτυξή της" ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα, όπως είπε ότι ο κόσμος που έμεινε απ' έξω , θα έχει λόγο στην επόμενη μέρα της νέας ΕΡΤ.

Σκληρή κριτική για τον ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική για τον ΕΝΦΙΑ και μίλησε για παραλογισμό. Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για φρενίτιδα φορολογική. "Μας είπαν ότι θα φέρουν μεγάλες επενδύσεις. Που είναι οι επενδύσεις; Μας είπαν ότι θα βγούμε από την κρίση μειώνοντας τους μισθούς. Που είναι η ανταγωνιστικότητα;" διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας: Αστείες οι κινδυνολογίες για μπαμπούλες που θα μας διώξουν από Ε.Ε.

Απαντώντας στο ερώτημα αν έχει plan Β σε περίπτωση που δεν πάνε καλά οι διαπραγματέυσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης είναι ανεξάρτητο από την διαπραγμάτευση, που σημαίνει ότι θα το εφαρμόσει μονόπλευρα χωρίς να ρωτήσει τους δανειστές.

"Αυτό που παρουσιάσαμε χθες δεν αφορά στη διαπραγμάτευση. Θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Αν τώρα διαλυθεί η Ευρωζώνη, αν δηλαδή η κ. Μέρκελ πυροβολήσει τα πόδια της κανοντάς τα μαντάρα , ναι σας λέω ότι το έχουμε μελετήσει αλλά είναι εξαιρετικά δυσμενές για όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Οι κινδυνολογίες του μπαμπούλα που θα μας διώξει δεν είναι ούτε για τα μικρά παιδιά να τρώνε το φαγητό τους" είπε ο κ. Τσίπρας.

Θα ενισχύσουμε τα δημοψηφίσματα"

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις θεσμικές αλλαγές και έδωσε μεγάλη έμφαση στα δημοψηφίσματα. Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τις κάλπες που είχαν στηθεί στη Θεσσαλονίκη έξω από τα εκλογικά τμήματα στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης για το θέμα του νερού. «Αυτή η ενέργεια είχε αποτελέσματα και μάλιστα συμμετοχή πάνω από 98% για το θέμα του νερού».

Όπως χαρακτηριστικά είπε:

"Εχουμε ασχοληθεί επί μακρόν με τα θέματα. Θα συμφωνήσω, το τόνισα ότι δεν έχουμε μια μόνο οικονομική και κοινωνική, αλλά και θεσμική κρίση αξιοπιστίας. Αυτή την ευθύνη μοιράσαμε, να συμβάλλουμε όλοι μαζί για να αποκατασταθεί αυτό το κλίμα, δείχνοντας συνέπεια στις δεσμεύσεις και όλοι οι πολίτες να μπούμε σε μια λογική. Καμία αλλαγή δεν θα πετύχει, αν αυτοί που θα κληθούν να την εφαρμόσουν δεν την πιστέψουν. Πολλοί μιλούν για αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, υπάρχουν στην κατεύθυνση όχι που επιθυμεί η τρόικα. Πρέπει να σταματήσει το πελατειακό κράτος, η αθλιότητα που όταν φεύγει ένας υπουργός, μετακινεί όλη τη στελεχιακή δομή. Και οι δημόσιοι λειτουργεί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι υπάλληλοι, ότι χρειάζεται και ο έλεγχος, να μπουν σε αυτή τη λογική. Οι αναγκαίες θεσμικές τομές έχουν να κάνουν με εμβάθυνση δημοκρατίας και κοινωνικού ελέγχου. Να παίρνουμε αποφάσεις με δημοκρατικό τρόπο για κρίσιμα θέματα, με πρωτοβουλία των πολιτών και όχι της κυβέρνησης. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε το δημοψήφισμα αφορούσε το νερό, ένα δημόσιο αγαθό, παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης με 98%. Ενα συντριπτικό ποσοστό. Υπάρχουν και θεσμικές τομές που απαιτούν συζήτηση για το ίδιο το σύνταγμα, μια συζήτηση που είναι ώριμο να ξεκινήσει, όχι όμως από μια βουλή που δεν αντιστοιχείται με το λαϊκό αίσθημα. Βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση. Συνεπώς οι μεγάλες αλλαγές και η συζήτηση για αυτές θα πρέπει να ξεκινήσει μεά τη μεγάλη πολιτική αλλαγή και τομή που θα επέλθει από μια εκλογική αναμέτρηση που θα δώσει συσχετισμούς που θα ανταποκρίνονται στη λαϊκή βούληση."

Καταγγελία σοκ του Τσίπρα: «Δέχτηκα και εγώ απειλές για τη ζωή μου»

Η δήλωση Λαγκάρντ ότι δέχεται απειλές, είναι συγκλονιστική είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «Τώρα εξηγείται γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στην λίστα Λαγκάρντ» υπονοώντας ότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν να προχωρήσουν αυτοί οι έλεγχοι.

Μάλιστα ο. Τσίπρας προχώρησε σε μία αποκάλυψη σοκ, υποστηρίζοντας: «Δέχθηκα και εγώ απειλές από αυτόν που έλεγε: έλα να μας βρεις να μας φορολογήσεις. Βέβαια τώρα ο συγκεκριμένος είναι στη φυλακή. Όμως το ερώτημα είναι: Ποιο λόμπι και ποια μαφία κυβερνά τον τόπο και εκβιάζει και διεθνείς παράγοντες;" .

"Όχι σε νέα δάνεια, δημιουργία νέου πλούτου"

Η λύση δεν είναι δάνεια πάνω στα παλιά δάνεια, είπε, απαντώντας στην ερώτηση αν θα πάρει νέα δάνεια, όταν αναλάβει την διακυβέρνηση.
«Εμείς εξηγήσαμε ότι ανεξάρτητα και προτού έχουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης έχουμε σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο δεν βασίζεται σε δάνεια, αλλά σε αναδιανομή του πλούτου μέσα από την παταξη της φοροδιαφυγης. Αυτή είναι η λογική μας και όχι ότι υπάρχουν κάπου τα λεφτά και θα τα βρουμε. Η λογική μας είναι ότι:

"Δεν περιμένουμε να μας δανείσουν λεφτά, αλλά πρόκειται για μια ανακατανομή υπαρχόντων εθνικών πόρων, μέσα από παρεμβάσεις σε τομείς επανεκκίνησης της οικονομίας. Δεν είναι η λογική μας ότι κάπου υπάρχουν τα λεφτά και θα τα βρούμε, αλλά ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη, μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από την κρίση"».

"Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο Σαμαράς, αλλά τι κάνει!"

Απαντώντας σε ερώτημα για κατηγορίες που δέχεται από τη ΝΔ για εκλογικά παιχνίδια γύρω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας είπε δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο Σαμαράς αλλά τι κάνει.

«Εγώ δεν πρόκειται να ασχοληθώ ούτε να σχολιάσω τις δηλώσεις Σαμαρά, με ενδιαφέρει τι κάνει, όχι τι λέει ο κ. Σαμαράς».

«Σε ότι αφορά τον υπαινιγμό σε σχέση με την ουσιαστικά κατατοπιστική παρέμβαση που κάναμε στο ΣΔΟΕ, ότι είχαμε να πούμε το είπαμε και όλοι έχουν κατανοήσει και οι αρμόδιοι φορείς και οι παράγοντες οι πολιτικοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αν καταλαβαίνω καλά από τη σημερινή του τοποθέτηση» είπε αναφερόμενος στις καταγγελίες για «εκβιασμούς» του ΣΔΟΕ σε βουλευτές προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 180.

Τσίπρας: Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο Σαμαράς, αλλά τι κάνει!

Απαντώντας σε ερώτημα για κατηγορίες που δέχεται από τη ΝΔ για εκλογικά παιχνίδια γύρω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως δεν τον ενδιαφέρει τι λέει ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά τι κάνει".

«Εγώ δεν πρόκειται να ασχοληθώ ούτε να σχολιάσω τις δηλώσεις Σαμαρά, με ενδιαφέρει τι κάνει, όχι τι λέει ο κ. Σαμαράς», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε ότι αφορά τον υπαινιγμό σε σχέση με την ουσιαστικά κατατοπιστική παρέμβαση που κάναμε στο ΣΔΟΕ, ότι είχαμε να πούμε το είπαμε και όλοι έχουν κατανοήσει και οι αρμόδιοι φορείς και οι παράγοντες οι πολιτικοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αν καταλαβαίνω καλά από τη σημερινή του τοποθέτηση» είπε αναφερόμενος στις καταγγελίες για «εκβιασμούς» του ΣΔΟΕ σε βουλευτές προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 180.

"Ο Σαμαράς έκανε συμφωνία στις Κάννες για να γίνει πρωθυπουργός"

Την ίδια στιμή ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για συμφωνία στις Κάννες μεταξύ Σαμαρά με Γιούνκερ, Μπαρόζο και Βενιζέλο για να γίνει πρωθυπουργός.

«Έγινε συμφωνία για να γίνει πρωθυπουργός και για να συνεχιστεί η πολιτική των Βρυξελλών» είπε ο κ. Τσίπρας και παράλληλα τόνισε ότι ο ίδιος δεν ισχυρίζεται ότι θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζε, αλλά θα αλλάξει την φιλοσοφία που υπάρχει στην Ευρώπη. «Εγω δεν λέω ότι είμαι καλύτερος από τον Σαμαρά, αλλά σε ότι εχουμε πει έχουμε δικαιωθεί».

Τσίπρας: Θα αλλάξουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τη σημασία που έχει στον ΣΥΡΙΖΑ η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Θέλουμε να δώσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες αλλά και στους αιρετούς. Εμπιστοσύνη και ευθύνη σττους πολίτες. Μόνο δίνοντας ευθύνη όπου η ευθύνη της απόφασης θα βρίσκεται απευθείας στο κύτταρο, μόνο έτσι θα αλλάξει ο τόπος. Εμείς ανοίγουμε αυτό τον διάλογο και προχωράμε σε 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις και να ακούσουμε τους τοπικούς φορείς. Θέλουμε να αλλάξουμε το σημερινό καθεστώς" ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την επόμενη Βουλή"

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να συνεναίσει στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας γιατί όπως εξήγησε υπάρχει αναντιστοιχία στην κυβέρνηση που υπάρχει και στην λαϊκή βούληση.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Σαμαράς δεν ενδιαφέρεται ειλικρινά για την επιλογή προέδρου: «Ο Σαμαράς δεν θέλει να βγάλει ΠτΔ, θέλει να γαντζωθεί στην εξουσία και να υλοποιεί το καταστροφικό του έργο».

Σε άλλο σημείο είπε: «Ο ΠτΔ θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή η οποία θα διαμορφωθεί με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς».

"Η παραμονή μας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη"

Θα παραμείνουμε στο ΝΑΤΟ όσο δεν θίγονται τα Εθνικά μας συμφέροντα τόνισε ο κ. Τσίπρας λέγοντας παράλληλα ότι προς το παρόν δεν αποτελεί τέτοια επιδίωξη του κόμματός του.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι την Ελλάδα την έβγαλε από το ΝΑΤΟ ο Καραμανλής όταν έκρινε ότι θίγονται τα συμφέροντα της χώρας μας... Δεν την έβγαλε ο Παπανδρέου, ο Καραμανλής την έβγαλε» είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Θα ανοίξουμε τα ψηφοδέλτια μας και εκτός ΣΥΡΙΖΑ"

Είδηση φαίνεται πως έβγαλε ο κ. Τσίπρας καθώς αποκάλυψε πως το κόμμα του θα ανοίξει τα ψηφοδέλτιά του για να μπουν και προσωπικότητες που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ζήτημα των συνεργασιών ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλό, ενώ όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Άλλο να διαπραγματευόμαστε με 26% και άλλο με 36%. Θα επιδιώξουμε συνεργασίες ακόμα κι αν έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία» είπε. Επίσης χαρακτήρισε παρωχημένο τον όρο ισχυρή αυτοδυναμία. Τόνισε ακόμα ότι αυτή η εκλογικη περίοδος θα είναι ιδιαιτέρως πολωμένη. «Εμείς δεν θα υπογράψουμε, δεν θα μας τυλίξουν σε κόλλες χαρτι οι δανειστές» τόνισε και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο. «Εμείς είμαστε από άλλο ανέκδοτο» είπε χαρακτηριστικά.

Tσίπρας για Τρόικα: Εγώ δεν θα συναντηθώ με υπαλλήλους που δεν έχουν νομιμοποίηση

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνησε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναντηθεί με υπαλλήλους της Τρόικας για διαπραγματεύσεις, ούτε με την Μέρκελ για να της ζητήσει επιείκεια. «Εγώ δεν θα συναντηθώ με υπαλλήλους που δεν έχουν καμία θεσμική νομιμοποίηση, ούτε βεβαίως θα πάω να δω την Μέρκελ να της ζητήσω επιείκεια. Εγώ την κυρία Μέρκελ θα την δω στις Συνόδους Κορυφής ως ισότιμο μέλος της Ε.Ε.». Μάλιστα αστειευόμενος είπε: Δεν ξέρω αν θα υπάρξει τετ α τετ με την κυρία Μέρκελ. Δεν ξέρω αν θα γοητευθεί από την παρουσία μου ή εγώ από την δική της, αλλά θα την δω μόνο θεσμικά ως ισότιμο μέλος στη Σύνοδο Κορυφής».

Δείτε πώς σχολίασαν στο Twitter την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Δε μοιράζω υποσχέσεις, αναλαμβάνω δεσμεύσεις

Μαύρες… πλερέζες στο Μαξίμου

Ροή Ειδήσεων