ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θα ενισχύσουμε τα δημοψηφίσματα

Τσίπρας: Θα ενισχύσουμε τα δημοψηφίσματα

Για τις θεσμικές αλλαγές μίλησε ο κ. Τσίπρας δίνονται έμφαση στα δημοψηφίσματα.

Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τις κάλπες που είχαν στηθεί στη Θεσσαλονίκη έξω από τα εκλογικά τμήματα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα του νερού.

«Αυτή η ενέργεια είχε αποτελέσματα και μάλιστα συμμετοχή πάνω από 98% για το θέμα του νερού», είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε:

"Εχουμε ασχοληθεί επί μακρόν με τα θέματα. Θα συμφωνήσω, το τόνισα ότι δεν έχουμε μια μόνο οικονομική και κοινωνική, αλλά και θεσμική κρίση αξιοπιστίας. Αυτή την ευθύνη μοιράσαμε, να συμβάλλουμε όλοι μαζί για να αποκατασταθεί αυτό το κλίμα, δείχνοντας συνέπεια στις δεσμεύσεις και όλοι οι πολίτες να μπούμε σε μια λογική. Καμία αλλαγή δεν θα πετύχει, αν αυτοί που θα κληθούν να την εφαρμόσουν δεν την πιστέψουν. Πολλοί μιλούν για αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, υπάρχουν στην κατεύθυνση όχι που επιθυμεί η τρόικα. Πρέπει να σταματήσει το πελατειακό κράτος, η αθλιότητα που όταν φεύγει ένας υπουργός, μετακινεί όλη τη στελεχιακή δομή. Και οι δημόσιοι λειτουργεί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι υπάλληλοι, ότι χρειάζεται και ο έλεγχος, να μπουν σε αυτή τη λογική. Οι αναγκαίες θεσμικές τομές έχουν να κάνουν με εμβάθυνση δημοκρατίας και κοινωνικού ελέγχου. Να παίρνουμε αποφάσεις με δημοκρατικό τρόπο για κρίσιμα θέματα, με πρωτοβουλία των πολιτών και όχι της κυβέρνησης. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε το δημοψήφισμα αφορούσε το νερό, ένα δημόσιο αγαθό, παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης με 98%. Ενα συντριπτικό ποσοστό. Υπάρχουν και θεσμικές τομές που απαιτούν συζήτηση για το ίδιο το σύνταγμα, μια συζήτηση που είναι ώριμο να ξεκινήσει, όχι όμως από μια βουλή που δεν αντιστοιχείται με το λαϊκό αίσθημα. Βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση. Συνεπώς οι μεγάλες αλλαγές και η συζήτηση για αυτές θα πρέπει να ξεκινήσει μεά τη μεγάλη πολιτική αλλαγή και τομή που θα επέλθει από μια εκλογική αναμέτρηση που θα δώσει συσχετισμούς που θα ανταποκρίνονται στη λαϊκή βούληση".

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας απαντά για το κόστος του προγράμματός του