ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Επίθεση σε Σαμαρά - Τσίπρα με σπόντες για Βενιζέλο

Γ. Παπανδρέου: Επίθεση σε Σαμαρά - Τσίπρα με σπόντες για Βενιζέλο

Την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου - μέσω στενού του συνεργάτη - προκάλεσε η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Με αφορμή τα όσα εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και η αναφορά του κ. Σαμαρά στο «λεφτά υπάρχουν», όπου και απέδωσε όλα τα δεινά που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες, ο Γιώργος Ελενόπουλος τονίζει ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ήταν το «πιο μετριοπαθές κόμματος εξουσίας», εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση Καραμανλή για το έλλειμμα του 2009.

Παράλληλα, σε μία ακόμη προσπάθεια να ρίξει λάδι στην… κόντρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μόλις λίγες ώρες μετά την ολομέτωπη επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έκανε λόγο για «παλικαράκια, φαντάσματα και καλικάντζαρους», ο πρώην πρωθυπουργός παραθέτει αποσπάσματα από την πρόσφατη ομιλία του για τα γενέθλια τους κόμματος στο Ζάππειο. Εκεί όπου ο κ. Βενιζέλος αποδοκιμάστηκε έντονα από τους υποστηρικτές του Παπανδρέου…

Τα σχόλια βέβαια αφορούν, πρωτίστως, στον κ. Σαμαρά και όσα ανέφερε σε συνέντευξή του σε εβδομαδιαία εφημερίδα, τα οποία ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι τον «εκθέτουν ανεπανόρθωτα», όπως και όσους προέβαλαν στο παρελθόν παρόμοιους ισχυρισμούς.

Παρόλα αυτά, ενδιαφέρον έχει η επισήμανση ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, βρίσκονται σε «απόλυτη σύμπνοια» και δε λένε λέξη για τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν τη χώρα σε κρίση. Υπάρχει, αναφέρει, «απόλυτη σιγή» για το έγκλημα σε βάρος της χώρας μέχρι το 2009…

Στο εκτενές σχόλιό του ο στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Πρώτον, το προεκλογικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ήταν το πιο μετριοπαθές πρόγραμμα κόμματος εξουσίας - σε ότι αφορά στις πολιτικές παροχών - στην ιστορία της Μεταπολίτευσης.
Δεύτερον, το προεκλογικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ουδεμία απολύτως σχέση έχει με τα Ζάππεια 1, 2 και 3, τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δις ευρώ, αλλά και τα όσα εξίσου ανεύθυνα εξαγγέλλει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σήμερα.
Και προσθέτει ότι «όποιος ψάχνει για λαϊκισμό, μπορεί να βρει πολύ ικανοποιητικές δόσεις σε όσα εξήγγειλαν οι κύριοι Σαμαράς και Τσίπρας ως αρχηγοί αξιωματικής αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια».
Τρίτον, επίσης για όσους το έχουν ξεχάσει, δίνουμε σε πλήρη ανάπτυξη την τότε πρόταση και το ακριβές νόημα του «λεφτά υπάρχουν»: «Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο και θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των «ημέτερων» και των ισχυρών στη χώρα μας».
Είναι ακριβώς αυτά τα συμφέροντα που δείχνει να υπηρετεί όλο και περισσότερο η σημερινή κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαία η πρωτοφανής της ασυλία. Ούτε, αντιθέτως, ο πόλεμος που δέχτηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Και είναι ακριβώς, όπως αναφέρει, αυτό που δεν κάνει η σημερινή κυβέρνηση: σχέδιο για νέο παραγωγικό πρότυπο. Καμία κουβέντα από κανέναν, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, για το πώς θα δημιουργήσουμε, υγιώς, νέο πλούτο.
Τέταρτον, αν θέλει η σημερινή κυβέρνηση να ξαναθυμηθεί «τι μας έφερε σε αυτή την κατάσταση», είναι πολύ απλό:
Ας ξαναδιαβάσουν τον προϋπολογισμό του 2013. Και για να το κάνουμε πιο λιανά, αναφερόμαστε στην αποδοχή από το σύνολο της ΝΔ, ότι το έλλειμμα του 2009 δεν ήταν το 6%, όπως επισήμως ενημέρωνε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ την ΕΕ, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις εκλογές, αλλά ήταν 36 δις Ευρώ, ή 15,6%.
Ο προϋπολογισμός έφερε την υπογραφή του κ. Πρωθυπουργού.
Απαντώντας για τα μνημόνια τονίζει ότι αυτά δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης εάν ήταν διαφορετικά τα δεδομένα. Αλλά αυτά τα δεδομένα μας απέκλεισαν από τις αγορές και μας οδήγησαν στο να ζητηθεί βοήθεια από τους εταίρους.
Και τα δεδομένα αυτά, δεν τα διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε μια πραγματικότητα που είχε διαμορφώσει η Κυβέρνηση της ΝΔ επί 5 χρόνια.
Εκεί ας ψάξουν για τους εμπρηστές της ελληνικής οικονομίας. Μια κυβέρνηση των προσλήψεων από το παράθυρο, της παντελούς αδυναμίας ελέγχου της σπατάλης, των πελατειακών διευθετήσεων για μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, κοκ.
Πέμπτον, το πιο ανησυχητικό είναι η απόλυτη σύμπνοια σημερινής κυβέρνησης και σημερινής αντιπολίτευσης στο να μη λένε λέξη για το τι πραγματικά μας οδήγησε στην κρίση - απόλυτη σιγή για το έγκλημα σε βάρος της χώρας μέχρι το 2009.
Δείχνουν, όλοι τους, να μην έχουν καταλάβει τίποτα ή να μην θέλουν να καταλάβουν τίποτα.
Σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας που φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του κ. Σαμαρά, περί αναφορών του κ. Παπανδρέου στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ελενόπουλος τονίζει:
«Ο Γιώργος Παπανδρέου, ό,τι έχει να πει το λέει ο ίδιος, δημοσίως και με παρρησία. Ως εκ τούτου, ούτε ανάγκη καταφυγής στον χώρο της φαντασίας υπάρχει, ούτε πολύ περισσότερο οποιασδήποτε κίνησης που θα τον ανάγκαζε να δώσει απαντήσεις.
«Όλα στην ώρα τους».

Διαβάστε ακόμα:

Βενιζέλος για ΓΑΠ: Δε θα μου τη βγουν παλικαράκια του μνημονίου!