ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παιχνίδια» Βενιζέλου με τον εκλογικό νόμο

«Παιχνίδια» Βενιζέλου με τον εκλογικό νόμο

Επαναφέρει το σενάριο για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα με στόχο να διασώσει το κόμμα του και να ανακόψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Το σενάριο της αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν είναι κάτι καινούργιο. Το είχε φέρει στην επιφάνεια ο διακεκριμένος συνταγματολόγος και συνέταιρος του πρωθυπουργού, κ. Βαγγέλης Βενιζέλος. Ήταν, σε ανύποπτο χρόνο η πρόταση του για να μπει φραγμός στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Mάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πίεζε σφόδρα η αλλαγή να γίνει και πριν από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως είχαμε επισημάνει από το Newsbomb ο στόχος των κυβερνητικών εταίρων ήταν να βάλουν ένα φρένο στην δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ καταργώντας ουσιαστικά το bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Η πρόταση του Βενιζέλου τελικώς δεν προχώρησε για άλλους λόγους. Βασικότερος όλων ότι θα μπορούσε εκείνη την περίοδο να μετατραπεί σε μπούμερανγκ αφού μια αλλαγή του εκλογικού νόμου με αυτόν τον τρόπο ενισχύει τα ποσοστά των μικρών κομμάτων.

Σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον αρχίσει να παίρνει ξεκάθαρο προβάδισμα, ο κ. Βενιζέλος επαναφέρει το χαρτί της αλλαγής του εκλογικού νόμου για να διασώσει ότι έχει μείνει από το κόμμα του.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετά τις επίμονες αναφορές του στο θέμα κατά την Πανελλαδική Συνάντηση του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, πυροδοτώντας εκ νέου τη σεναριολογία για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Στο θέμα μάλιστα επανήλθε και χθες εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό σε μία προσπάθεια να σηκώσει ακόμα περισσότερο το ζήτημα.

«Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Δεν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά, ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος ταυτίζοντας την πρόταση του αυτή με τις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως σχολίαζε πάντως κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, η αναφορά αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου μόνο τυχαία δε μπορεί να θεωρηθεί καθώς δεν αποκλείεται να έθεσε εν λευκώ τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε πρόσωπο που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός, με την προϋπόθεση να συναινέσει η Νέα Δημοκρατία στην αλλαγή του εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή.

Η κίνηση αυτή πάντως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από το ΣΥΡΙΖΑ, μιας και η υπερψήφιση της θα σημάνει την αφαίρεση 50 εδρών από το κόμμα σε περίπτωση που είναι πρώτη δύναμη. Προς το παρόν από την Κουμουνδούρου δεν κάνουν κανένα σχόλιο, ωστόσο είναι δεδομένο πως θα επιχειρήσουν να ανακόψουν τις κινήσεις Βενιζέλου, ο οποίος στηρίζει την πολιτική του επιβίωση σε θεσμικά τεχνάσματα.

Διαβάστε επίσης:

Στις καλένδες η αποζημίωση της Siemens

Σαμαράς: Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία τους