ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία τους

Σαμαράς: Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία τους

Στον κίνδυνο που συνιστούν για τη δημοκρατία ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός εστίασε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα επέστρεψε, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται».

Παράλληλα, μιλώντας στο συνέδριο της «Καθημερινής» και των «International New York Times» με θέμα «Δημοκρατία υπό πίεση», ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, ανέφερε: «Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία να ενισχυθούν στα χρόνια της κρίσης. Τώρα που ξεφεύγουμε από την κρίση θα υποχωρήσουν. Δε γνωρίζω πολλές κοινωνίες που θα μπορούσαν να αντέξουν τόσο ριζικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τα δίκαια παράπονα ο ελληνικός λαός δεν αγκάλιασε τον εξτρεμισμό και το λαϊκισμό. Δε θα υπάρξει Δημοκρατία της Βαϊμάρης για την Ελλάδα. Η Ελλάδα επέστρεψε αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται. Οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων ετοιμάζουν την τελευταία τους επίθεση, κάνουν ότι μπορούν με ψεύτικες υποσχέσεις για γρήγορες λύσεις όμως όσο περισσότερο προσπαθούν να πείσουν ότι είναι αξιόπιστη εναλλακτική, τόσο περισσότερο εκτίθενται. Τα όσα πετύχαμε δεν μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού».

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να κάνει και έναν σύντομο απολογισμό της διετίας: «Πριν από δύο χρόνια η χώρα κατέρρεε, μία μακρά περίοδος ύφεσης ξεκινούσε, οι αγορές είχαν κλείσει η ανεργία είχε εκτοξευτεί ενώ η δημόσια τάξη βρισκόταν σε κίνδυνο και τα κεφάλαια έφευγαν από τη χώρα. Σήμερα έχουμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και θα έχουμε και το 2014, θα καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας το 2015 και θα έχουμε πετύχει την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ. Παράλληλα, κάναμε άλμα στην ανταγωνιστικότητας βελτιώνοντας τη θέση της χώρας σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα κατά 111 θέσεις. Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ θα έχει θετικό πρόσημο. Η ανεργία που είναι αβάσταχτα υψηλή μειώνεται, ενώ και το χρέος έχει αρχίσει ονομαστικά να πέφτει και ο τουρισμός κατέγραψε ρεκόρ. Επίσης βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια πριν από το προβλεπόμενο. Είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους. Οι μεταρρυθμίσεις μας θα συνεχιστούν, θα ανέβουμε ακόμη περισσότερο στην ανταγωνιστικότητα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις ως απάντηση στον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό: «Η πίεση δεν είναι πρόβλημα για την δημοκρατία, το πρόβλημα είναι όταν αποτυγχάνουν οι διορθωτικοί μηχανισμοί. Σε περιόδους κρίσης έχουμε δύο αποσταθεροποιητικούς παράγοντες που εξασθενούν τη δημοκρατία και τον κοινωνικό ιστό: ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός. Έχουν διαφορετικά πρόσωπα αν και κάποιες φορές είναι αλληλένδετα, σκορπούν το φόβο και την απογοήτευση αναπτύσσουν θεωρίες συνωμοσίας. Δημιουργούν την τέλεια συνταγή για την κοινωνική κατάρρευση. Ο λαϊκισμός βασίζεται σε γλυκά ψέματα, σε μη τεκμηριωμένα ψεύδη που οδηγούν στην κοινωνική ταραχή ο εξτρεμισμός στο μίσος και στη βία, τροφοδοτεί τη φωτιά του λαϊκισμού και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Τι κάνουμε για να αποτρέψουμε τα δύο κακά; καταπολεμούμε τα ψέματα με την αλήθεια. Κάνουμε μεταρρυθμίσεις, θεσπίζουμε την εθνική ενότητα και την κοινωνική συνοχή. Δεν μπορούμε να τα διορθώσουμε όλα σε μια νύχτα. Πρέπει κατ΄αρχάς να καταλάβουν οι άνθρωποι τι προσφέρουν οι μεταρρυθμίσεις. Απαιτείται χρόνος. Επίσης χωρίς δημοκρατική νομιμότητα κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν θα πετύχει. Καθένας μπορεί να μιλήσει για έκτακτες συνθήκες».

Διαβάστε ακόμα:

Σαμαράς: Κανείς δεν ξεπουλά την πολιτιστική μας κληρονομιά

Ρoή Ειδήσεων