ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τρόικα έρχεται «αγριεμένη»

Η τρόικα έρχεται «αγριεμένη»

«Καυτός» μήνας αναμένεται να είναι ο Οκτώβρης για την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να ανταπεξέλθει στην αξιολόγηση της τρόικας και να πάρει έγκριση για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο πρέπει να κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου στη Βουλή.


Όπως λένε οικονομικοί παράγοντες η κυβέρνηση «υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο» αφού ενόψει εκλογών έχει αρχίσει να δίνει «υποσχετικές» προς τους πολίτες οι οποίες όμως δεν έχουν εγκριθεί από τους τροικανούς με αποτέλεσμα το περίφημο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών

Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Γκίκα Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία στην ουσία προετοίμασε το έδαφος για τις επαφές των δύο πλευρών την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα μεταβεί η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στη χώρα μας, η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να διαμηνύει πως υπήρξε θετικό κλίμα από την πλευρά των δανειστών ωστόσο η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πιέσεις αφού η τρόικα επιμένει προς το παρόν στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, όπως στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τον ΦΠΑ, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, καθώς και στις απολύσεις στο Δημόσιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του ΠΟΙΚ η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν η δεύτερη των τελευταίων ημερών, αφού υπήρξε επικοινωνία και αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Η τρόικα αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα τη Δευτέρα, ενώ το πρώτο ραντεβού στο ΥΠΟΙΚ έχει «κλειδώσει» για την ερχόμενη Τρίτη.

Τι ζητάνε οι Έλληνες, τι θέλουν οι δανειστές

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα μικρότερου του στόχου κατά 1,3 δις. Ευρώ για το 2015. Στο προσχέδιο προβλέπεται όπως η χώρα μας θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,3%, έναντι του 3% του ΑΕΠ που είναι και ο βασικός στόχος του Μνημονίου. Η απόκλιση προκύπτει κυρίως επειδή στους υπολογισμούς έχουν προστεθεί οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και εξαιτίας του ελλείμματος των ασφαλιστικών Ταμείων. Αναλυτικότερα, στο προσχέδιο έχουν ενσωματωθεί:

- Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 30%
- Η μείωση του ΕΝΦΙΑ
- Η αύξηση των δόσεων αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
- Η αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων σταδιακά και όχι η πλήρης επιστροφή στα επίπεδα που ήταν το 2012
- Η εφαρμογή της εισφοράς αλληλεγγύης μειωμένη ωστόσο κατά 30% σε σχέση με τη φετινή χρονιά.

Φυσικά, το πιθανότερο σενάριο είναι πως η τρόικα να μην τα δεχτεί όλα αυτά. Μπορεί το κλίμα να παρουσιάζεται θετικό από την πλευρά της κυβέρνησης, ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα πουν το «ok» αφού ουσιαστικά έχουν αλλάξει οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη, οι τροικανοί θεωρούν ότι χωρίς τις φοροελαφρύνσεις, το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους ανέρχεται ήδη στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα των συζητήσεων

Από σήμερα ξεκινούν δουλειά τα κλιμάκια της τρόικα προκειμένου να έρθουν με τις προτάσεις τους στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη θα γίνει την πρώτη Οκτώβρη στο Υπουργείο Οικονομικών. Η τρόικα, μαζί με τον υπουργό θα αναχωρήσουν από τη χώρα μας στις 8 Οκτωβρίου προκειμένου να παρευρεθούν στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ η οποία θα διεξαχθεί στις 10 – 12 Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια η τρόικα θα ενημερώσει στις 13 του μήνα το Eurogroup για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη – Άρχισαν οι διαδικασίες αξιολόγησης