ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτάσεις Δαμανάκη για μια βιώσιμη αλιεία βαθέων υδάτων

Προτάσεις Δαμανάκη για μια βιώσιμη αλιεία βαθέων υδάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τις αλιευτικές δυνατότητες για τα ιχθυαποθέματα βαθέων υδάτων στα ευρωπαϊκά και τα διεθνή ύδατα του Βορειοανατολικού Ατλαντικού για το διάστημα 2015-2016. Ακολουθώντας τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, η Επιτροπή προτείνει να αυξηθούν τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC) για 4 αποθέματα, να μειωθούν για 9 αποθέματα και να διατηρηθούν στο σημερινό επίπεδο για 5 αποθέματα, σε σύγκριση με το 2014.

Για 4 αποθέματα, κυρίως τους καρχαρίες βαθέων υδάτων, η πρόταση δεν περιέχει προς το παρόν αριθμούς, επειδή οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις θα δημοσιευθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, δήλωσε σχετικά: "Τα οικοσυστήματα και τα ιχθυαποθέματα βαθέων υδάτων είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία, και χρήζουν ανάλογης προστασίας. Ως εκ τούτου, η βιώσιμη διαχείριση είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε το μέλλον των αλιευμάτων βαθέων υδάτων. Είναι ελπιδοφόρο ότι οι επιστημονικές γνωμοδοτήσεις επιτρέπουν αυξήσεις για ορισμένα από αυτά τα ιχθυαποθέματα, αλλά δυστυχώς η κατάσταση για τα περισσότερα άλλα είναι δυσοίωνη. Επιθυμούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τα κράτη μέλη για να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας για τα συγκεκριμένα αποθέματα, και να διαμορφώσουμε μια βιώσιμη αλιεία βαθέων υδάτων".

Διαβάστε επίσης:

Μανιάτης: 10.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2020 για τη διαχείριση αποβλήτων