Η 8η Δεκεμβρίου και το τέλος του μνημονίου

Newsbomb

Θα μπορούσε να ανακηρυχθεί σε εθνική γιορτή για ένα μέρος του πολιτικού συστήματος, στη Νέα Δημοκρατία πάντως εμφανίζονται έτοιμη να τη γιορτάσουν δεόντως.

Ο λόγος για την 8η Δεκεμβρίου, ημέρα που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να ανακοινώσει το τέλος του Μνημονίου. Στην πράξη εκείνη την ημέρα αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup για να εξετάσει την πορεία της Ελλάδος και να ολοκληρώσει τη βοήθεια στη χώρα μας μέσο του "προγράμματος στήριξης", όπως οι τεχνοκράτες ονομάζουν το μνημόνιο. Κάτι τέτοιο πρακτικά αναμένεται να απασχολήσει τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά κυρίως το πως θα υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια προς τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση που τη χρειαστεί.

Το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι, κάνει λόγο για έναν αλληλόχρεο λογαριασμό με διαθέσιμα κεφάλαια, έτοιμα να διατεθούν αν η Αθήνα κρίνει πως χρειάζεται βοήθεια. Στο πλαίσιο συμφωνίας αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη στο παρασκήνιο, προκειμένου να έχει τον πρώτο λόγο, κάτι που αν επιτευχθεί θα σημάνει πρακτικά το τέλος της επιβολής δυσβάσταχτων μέτρων προς τη χώρα μας.

Προφανώς και η Αθήνα θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις ώστε να μην ξεφεύγουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ωστόσο κάτι τέτοιο θα απέχει σημαντικά από τη σημαντική επιτήρηση. Μην απορήσετε λοιπόν, αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διοργανώσουν και παρέλαση για να σημάνουν το τέλος της μνημονιακής κατοχικής περιόδου, με την ελπίδα αυτό να αποτελέσει και σανίδα σωτηρίας για το πολιτικό μέλλον τους...

Διαβάστε επίσης

Spiegel: Προσπάθεια συσπείρωσης από τον Α. Σαμαρά

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved