ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνούν τη χώρα με επικοινωνιακά τρικ!

Κυβερνούν τη χώρα με επικοινωνιακά τρικ!

-«Βαφτίζουν το κρέας - ψάρι» και παρουσιάζουν την αποχώρηση του ΔΝΤ ως έξοδο της χώρας από τα μνημόνια

- Αποδέχονται ως βιώσιμο ένα δυσθεώρητο χρέος απλά για να παραμείνουν στην εξουσία άλλους τέσσερις μήνες

H χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση. Με ισορροπίες του τρόμου και με επικοινωνιακά τρικ δεν μπορεί να κυβερνηθεί, ούτε βεβαίως να βγει από το τέλμα. Αυτό είναι κοινή διαπίστωση όλων των πολιτικών αναλυτών.

Παρά ταύτα, εδώ και μήνες η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ενώ ταυτόχρονα είναι αμφισβητούμενη στο εσωτερικό της χώρας και από την αντιπολίτευση και από την λαϊκή βάση. Η κατάσταση αγγίζει τα όρια της πολιτικής παραδοξότητας.

Μιλάμε λοιπόν για μια κυβέρνηση που αποδέχεται πλήρως το σύνολο του χρέους και των τοκοχρεολυσίων ακυρώνει οποιαδήποτε έννοια διαπραγμάτευσης πριν καν αυτή ξεκινήσει.

Μιλάμε για μια κυβέρνηση που πάνω στο χρέος της χώρας στήνει «πολιτικάντικα» παιχνίδια για να διατηρηθεί στην εξουσία έστω και για λίγους μήνες παραπάνω.

Πάνω σε αυτή τη λογική βασίζεται και όλη η διαδικασία που ετοιμάζει το Μαξίμου σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Έτσι θα.... βαφτίσουν το κρέας ψάρι προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις μέχρι την προεδρική εκλογή και να «μαζέψουν στο μαντρί» τους ανεξάρτητους.

To «παιχνίδι» είναι στημένο στα μέτρα της κυβέρνησης και προαποφασισμένο εδώ και αρκετό διάστημα. Όλες τις διαπραγματεύσεις τις έχει κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας σε συμφωνία με την Λαγκάρντ όταν ήταν στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι περίπου «διακοσμητικός», μόνο για τη διεκπεραίωση. Άλλωστε δεν περίμενε κανείς στη χθεσινή συνάντηση με την Λαγκάρντ να βγάλει κάποια είδηση ο Χαρδούβελης.

Οι βασικές αρχές της άτυπης συμφωνίας η οποία αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά στο Eurogroup που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Αποδοχή όλου του χρέους από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα αποδοχή ότι το χρέος είναι βιώσιμο και διαχειρίσιμο

2. Αποδοχή ότι το ελληνικό κράτος θα πληρώνει στο ακέραιο και στην ώρα τους τα τοκοχρεολύσια σε ειδικό λογαριασμό

3. Δήθεν απομάκρυνση του ΔΝΤ, πράγμα που δεν έχει καμία απολύτως σημασία αφού έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα χρήματα από το ταμείο τα έχουμε λάβει. Σε αυτά συνυπολογίζονται και τα 11 δισ που υπάρχουν στο ΤΧΣ.

Συνεπώς γίνεται σαφές πως όλα τα περί εμπλοκής των... σκληρών διαπραγματεύσεων γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού -πρωτίστως - της κοινής γνώμης. Με αριστοτεχνικό τρόπο κυβέρνηση και δανειστές «φουσκώνουν» την κρισιμότητα των περιστάσεων προσδίδοντας διαστάσεις θρίλερ σε μια συμφωνημένη διαδικασία προκειμένου να πείσουν τους βουλευτές της... αδιευκρίνιστης ψήφου ότι η κυβέρνηση δίνει ηρωικές μάχες για να καταφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τη χώρα και για το εθνικό συμφέρον.

Στην πραγματικότητα οι αποφάσεις έχουν ληφθεί εδώ και μήνες. Αποφασίστηκε δηλαδή η ομαλή και χωρίς τριγμούς «απομάκρυνση» του ΔΝΤ από τον μηχανισμό της τρόικας και η σύναψη νέων δανείων χωρίς να είναι αναγκαία η σύναψη νέου μνημονίου. Άλλωστε τα ήδη υπάρχοντα μνημόνια, οι αναπροσαρμογές τους και τα μέτρα που προκύπτουν από αυτά είναι ψηφισμένα από την Βουλή και έχουν γίνει νόμοι του κράτους.

Έξοδος από μνημόνια δεν υπάρχει, όσο κι αν ο πρωθυπουργός ευαγγελίζεται κάτι τέτοιο. Άλλωστε η επιτήρηση από τους μηχανισμούς θα συνεχιστεί για όσα χρόνια η χώρα θα χρωστάει στους δανειστές.

Αφού λοιπόν επιτευχθεί η δήθεν απομάκρυνση του ΔΝΤ η χώρα θα συνεχίζει να χρηματοδοτείται από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς με τα ήδη υπάρχοντα μνημόνια.

Για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και ότι έδιωξε το ΔΝΤ. Με αυτό το επιχείρημα ο Σαμαράς θα παρουσιάσει και την πανηγυρική επιστροφή στο μαντρί αρκετών εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τους συγκεκριμένους βουλευτές - που δεν είναι πάνω από δέκα - τους έχει μαζέψει από τώρα. Θα μπορούσε μάλιστα να τους παρουσιάσει και στην διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Δεν το έκανε, διότι το timing δεν θα προσέδιδε κάτι παραπάνω στην συνοχή της κυβέρνησης. Τους χρειάζεται κατά την προεδρική εκλογή. Και οι πληροφορίες λένε πως θα τους έχει. Άλλωστε το Μαξίμου τους έχει υποσχεθεί «λαγούς με πετραχήλια».

Ακόμα κι αν γίνουν όλα όσα φαντάζονται οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος η χώρα δεν σώζεται. Το κύρος και το brand name της χώρας δεν πρόκειται να αποκατασταθούν με επικοινωνιακές φούσκες.

Η οικονομική φερεγγυότητα δεν πρόκειται να επανέλθει με πολιτικάντικες λογικές. Οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν πίσω ούτε στο ελάχιστο αν δεν έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία.

Άλλωστε είναι εμφανές ότι η σημερινή συγκυβέρνηση δεν είναι ούτε ισχυρή, ούτε αυτοδύναμη. Δεν υπάρχει αρραγές μέτωπο κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι πιστωτές μας οι οποίοι το εκμεταλλεύονται στο έπακρο.

Επίσης, τα όσα λέγονται περί κυβέρνησης εθνικού σκοπού με πρωθυπουργό μη πολιτικό πρόσωπο αγγίζουν τα όρια της πολιτικής εξαπάτησης αφού το ίσιο έγινε και με την κυβέρνηση Παπαδήμου προκειμένου να τακτοποιηθούν τα ξένα funds με το PSI και να πληρώσουν το «μάρμαρο» οι Έλληνες μικροομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Αρραγές μέτωπο με πολιτικό προσωπικό που ενέδωσε στις πιέσεις των δανειστών είναι αδύνατον να υπάρξει. Αυτό πλέον δεν το πιστεύει κανείς. Ούτε καν οι κυβερνητικοί βουλευτές που ψήφισαν με κλειστά μάτια τα μνημόνια και τις αναπροσαρμογές αυτών.

Διαβάστε επίσης:

«Ναι μεν, αλλά…» από τη Λαγκάρντ