ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης: Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο ξέφωτο να γυρίσουμε σελίδα

Μανιάτης: Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο ξέφωτο να γυρίσουμε σελίδα

«Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της νεότερης ιστορίας του ελληνικού κράτους. Μετά από 5 χρόνια θυσιών, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο ξέφωτο να γυρίσουμε σελίδα», υπογράμμισε από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται ο υπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Ο υπουργός τόνισε, ότι «αυτό που έχει σημασία, είναι όχι να δούμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να δούμε πως μπορούμε σήμερα, εδώ και τώρα, να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που θα στηρίζεται στα δύο μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Το φυσικό περιβάλλον, τον ορυκτό πλούτο, συνολικά το περιβάλλον της χώρας και στους ανθρώπους του, τη νέα γενιά».

Ο κ. Μανιάτης απάντησε σε όσους αντιπολιτεύονται την κυβερνητική πολιτική, πως οι πολίτες αυτό που ζητούν από το πολιτικό σύστημα είναι, «όχι άλλα λόγια, αλλά πράξεις, όχι σχολιασμό στην επικαιρότητα αλλά ενέργειες και συγκεκριμένες πράξεις για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα».

Θεωρώ, πρόσθεσε, ότι ένας πολιτικός που έχει ευθύνη για ένα τμήμα της δημόσιας ζωής είναι χρήσιμος, όχι όταν σχολιάζει ή πετάει τσιτάτα στις τηλεοράσεις, αλλά όταν με πολύ σοβαρότητα και υπευθυνότητα προτείνει στον ελληνικό λαό, την δική του πρόταση για να ξεπεράσει την κρίση, αξιακή, οικονομική, εθνική, γεωπολιτική. « Όποιος νομίζει ότι οι λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας είναι εύκολες, λέει πολύ μεγάλα ψέματα στην ελληνικό λαό».

Ειδικότερα ο κ. Μανιάτης επισήμανε πως «όποιος ισχυρίζεται ότι γυρνώντας ένα κουμπί μπορεί να λύσει τα προβλήματα του ελληνικού λαού, απλώς δεν ζει σε αυτό τον τόπο», την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει μεγαλύτερα προβλήματα από ότι ο μέσος ευρωπαϊκός λαός. Μάλιστα πρόσθεσε: «Εμείς ζούμε σε αυτό τον τόπο, άρα οι προτάσεις μας πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες με χρονοδιάγραμμα και βασισμένες σε δεδομένα».

Ο Γιάννης Μανιάτης, απάντησε στην εκτίμηση την οποία διατύπωσε σε συνέντευξή του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Πεταλωτής ότι, «δεν λειτουργεί τίποτα στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς είναι ένα κέλυφος»

Ως ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Μανιάτης , συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, προκειμένου να βοηθήσουμε την χώρα και την κοινωνία, να ξεπεράσει την μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε από τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και μετά.

Οι αποφάσεις στο ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε, παίρνονται κάθε φορά μετά από συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων και της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος η οποία συνεδριάζει πολλές φορές «προκειμένου να διαμορφώνει πολιτικές θέσεις επί πραγματικών προβλημάτων, όχι επί θεωριών και λόγων στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες» .

Ο υπουργός πρόσθεσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ καλείται να καταθέσει την πολιτική της πρόταση επί νομοσχεδίων. Κατά συνέπεια, είπε, είναι μία κοινοβουλευτική ομάδα που λειτουργεί με απόλυτη δημοκρατία και παίρνει τις αποφάσεις της επί των νομοσχεδίων απόλυτα δημοκρατικά.

Ωστόσο ο κ. Μανιάτης επισήμανε :

«Σέβομαι απόλυτα τις επιφυλάξεις των συναδέλφων και συντρόφων που θα ήθελαν ακόμη μία καλύτερη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ.
Ποτέ δεν μπορεί κάνεις να ισχυριστεί ότι τα πράγματα είναι τόσο καλά όσο θα τα ήθελε ο καθένας, όμως ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά σημαντικό λάθος, να μηδενίζει κανείς την προσπάθεια των ανθρώπων που είναι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθούμε να διαμορφώσουμε τις προοδευτικές προτάσεις, που πρέπει να ενσωματωθούν σε μια συνολική κυβερνητική πολιτική.

Εμείς τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε διαμορφώσει ένα σύνολο προτάσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν εργασιακές σχέσεις, ζήτημα των συντάξεων, τα ασφαλιστικά, το φορολογικό μέχρι τα ζητήματα που διαχειρίζομαι εγώ στο υπουργείο, με ένα τέτοιο τρόπο, που θεωρώ ότι δίνει το στίγμα, σε συγκεκριμένες συνθήκες, της μέγιστης κοινωνικής ευαισθησίας.

«Θα θέλαμε όλοι να είναι διαφορετικές οι συνθήκες. Θα θέλαμε να είμαστε μία χώρα που έχει πλεονάσματα, να μπορούμε να μοιράσουμε δημόσιο πλούτο. Δυστυχώς είμαστε ακόμη μια χώρα που εξαρτάται από τα δανεικά των εταίρων μας που μας δανείζουν .Τώρα όμως, είναι ακριβώς η στιγμή να ξεπεράσουμε και να σηκωθούμε όρθιοι μόνοι μας, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις. Πρέπει να σας πω, για παράδειγμα ότι σήμερα έγινε η παρουσίαση του "Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος". Είναι μία δουλειά, που την έχει κάνει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, ασφαλώς με τον υπουργό του, αλλά είναι όμως μία δουλειά που την έχει δουλέψει όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την έχουμε δουλέψει σε όλα τα επίπεδα και θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό δείγμα, του πως θα θέλαμε να είναι η κοινωνία».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν λειτουργεί η βάση του Κινήματος είπε πως η κοινωνία δεν συμμετέχει στις αποφάσεις κανενός κόμματος, οι πολίτες δεν συμμετέχουν, διότι είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση που υπάρχει.

«Κανένας πολίτης δεν είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση που υπάρχει. Το ερώτημα και η πρόκληση για κάθε πολιτικό σχηματισμό, κάθε πολιτικό στέλεχος δεν είναι να περιγράφει μία κακή κατάσταση, η υποχρέωση του κάθε πολιτικού σχηματισμού και του κάθε πολιτικού στελέχους είναι να παλεύει για να βρίσκει λύσεις και εμείς από την δική μας θέση παλεύουμε για να βρούμε λύσεις.

Δεν καθόμαστε να σχολιάζουμε και να κάνουμε κριτική σε άλλους. Παλεύουμε με τις δυνάμεις μας υφιστάμενοι το πολιτικό κόστος, ξέρουμε πολύ καλά τι σείει η κοινωνία, όμως μπορούμε να κοιτάξουμε την κοινωνία μέσα στα μάτια γιατί εμείς παλεύουμε μέσα στο γήπεδο για να βρούμε καλύτερες θέσεις για την ελληνική κοινωνία. Δεν κάνουμε κριτική εκ του ασφαλούς από τις εξέδρες».

Διαβάστε επίσης:

Να φωνάξει ο εισαγγελέας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «τα τριάντα αργύρια Συμπιλίδη»!