ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Το μεσημέρι διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί των επίμαχων άρθρων που αφορούν την ονομαστικοποίηση των κουπονιών και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των κομμάτων από ΝΠΙΔ.

Οι δύο ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων δέχθηκαν τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για φακέλωμα και για νομιμοποίηση μαύρου χρήματος.

Εξάλλου, η βουλευτική ν-τροπολογία των εισηγητών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που προβλέπει ότι είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο ποσοστό μέχρι 40% από τη συνολική κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει κάθε κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων, και την οποία είχε κάνει δεκτή ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τη στήριξη των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Επίσης, ο κ. Ντινόπουλος - μετά και τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, ακόμα και της συγκυβέρνησης- προχώρησε σε βελτιωτική αλλαγή στο θέμα της ονομαστικοποίησης των κουπονιών.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, τα κόμματα θα μπορούν να δικαιολογούν ανώνυμα κουπόνια για την οικονομική τους ενίσχυση μέχρι του ποσού των 150.000 ετησίως.

Ο υπουργός Εσωτερικών - μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και του βουλευτή της ΝΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, που έθεσε συνταγματικό θέμα- απέσυρε την επίμαχη διάταξη που αφορούσε την επέκταση της αρμοδιότητας του Δικαστικού Συμβουλίου από τους υπουργούς και τους βουλευτές.

Διαβάστε επίσης:

Ν-τροπολογία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για ακατάσχετο της χρηματοδότησης των κομμάτων!