ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διγλωσσία για την έξοδο από το μνημόνιο

Διγλωσσία για την έξοδο από το μνημόνιο

Άλλα λένε μέσα και άλλα έξω!

Σε κυβίστηση με διπλή φιγούρα στον αέρα προχώρησε η κυβέρνηση, μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου και την εκτόξευση των ομολόγων.

Οι αγορές σε συνδυασμό με τους δανειστές, έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση, με έναν τρόπο που δεν χωρούσε καμία αμφισβήτηση! Το μήνυμα σαφές: δεν μπορείτε να βγείτε από το μνημόνιο και να αντιμετωπίσετε τις αγορές. Στην ουσία, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν είχε κανένα σχέδιο πριν βγει να προτείνει στους δανειστές της να δεχθούν το τέλος του μνημονίου!

Κι ενώ στο εσωτερικό της χώρας, σε δηλώσεις σε εφημερίδες, σε ραδιόφωνα, blogs και τηλεοράσεις ή και από τη Βουλή, η κυβέρνηση έλεγε ότι έχει ζητήσει από το ΔΝΤ να φύγει πρόωρα από τη χώρα, στο εξωτερικό λένε ...άλλα!

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, κυβερνητική πηγή που βρίσκεται στη σύνοδο της ΕΕ στο Μιλάνο, δήλωσε ότι μετά το τέλος του χρόνου, η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης, ενώ αποδίδει στη δύσκολη διεθνή συγκυρία, τη στάση των αγορών. «Η Ελλάδα δεν αλλάζει τη διαπραγματευτική της στάση, η θέση της χώρας είναι σταθερή. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, εμείς θα κάνουμε την δουλειά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή η δήλωση έρχεται λίγο μετά τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου (Reuters, Bloomberg) ότι, υπό τη σκιά των πιέσεων, η Αθήνα κάνει δεύτερες σκέψεις για την έξοδο από το μνημόνιο.

Επικοινωνία Σαμαρά - Γιούνκερ

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τον οποίο ζήτησε μια δήλωση στήριξης για να πέσουν οι τόνοι στις αγορές και να σταματήσει η κατρακύλα. Προφανώς, ο Γιούνκερ ζήτησε ως αντάλλαγμα από τον Σαμαρά, να σταματήσει να μιλά για πρόωρη έξοδο από το μηχανισμό στήριξης και να αποδεχθεί την πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης!

Προφανώς, αυτή την ώρα στην κυβέρνηση επεξεργάζονται την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, αφού είχαν ανεβάσει ψηλά τον πήχη για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.

Το χειρότερο όμως, είναι ότι αποκαλύφθηκε περίτρανα το γεγονός ότι η κυβέρνηση κινείται πάντα με γνώμονα τους δανειστές, ακολουθώντας εν λευκώ τις απαιτήσεις τους. Ωστόσο, την ώρα της κρίσης, η τρόικα δεν ήταν δίπλα στην κυβέρνηση, μιας και γνωρίζει καλύτερα απ' όλους, ότι το πρόγραμμα στέκεται όρθιο με ..υποστηλώματα και τερτίπια!

Η κυβέρνηση, όμως για να στρώσει το έδαφος έχει φροντίσει να τα ..φορτώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας ακόμα να αποδοθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο χαρακτηρισμός του "μη θεσμικού κόμματος" δια στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.

Διαβάστε επίσης:

Χαρδούβελης: Το κλίμα δεν αντανακλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Συμφωνία Ντράγκι – Στουρνάρα για 12 επιπλέον δισ. ευρώ

Bloomberg: Πάει περίπατο το σχέδιο της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο!