Συναντήσεις του Βασίλη Κικίλια με τους διευθυντές του FBI και της CIA

Συναντήσεις του Βασίλη Κικίλια με τους διευθυντές του FBI και της CIA

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το «σημαντικό ρόλο» της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ανέφερε ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κικίλιας είχε το πρωί (τοπική ώρα) χωριστές συναντήσεις με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) κ. Μπρέναν και τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

Στη συνάντηση με τον κ. Μπρέναν, οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της μέχρι στιγμής διμερούς συνεργασίας, καθώς και επιθυμία για συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυσή της σε θέματα τρομοκρατίας.

Ο διευθυντής της CIA αναγνώρισε ως «σημαντικό το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» και εξέφρασε την ετοιμότητα του ιδίου και της αμερικανικής πλευράς να παράσχει «κάθε δυνατή βοήθεια» στην προσπάθεια που κάνει η χώρα στα θέματα ασφάλειας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με τη σειρά του επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των «σύγχρονων απειλών ασφάλειας» και αναφερόμενος στο παγκόσμιο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Κικίλιας αντάλλαξε απόψεις ως προς την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Στη συνάντηση με το διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ , οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το «άριστο επίπεδο» συνεργασίας τους για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κινδύνους του διαδικτύου και το κυβερνοέγκλημα κι έγινε μνεία στις πρόσφατες επιτυχίες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την πρωτοπόρο εφαρμογή CyberKid και CyberAlert.

Ο κ. Κικίλιας θα ολοκληρώσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα με συναντήσεις που θα έχει στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.