Δήλωση Παπανδρέου για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας

Δήλωση Παπανδρέου για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας

Για έναν «ηγέτη με όραμα», κάνει λόγο ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του με αφορμή τον θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Γκοφ Γουίτλαμ.

Ο κ. Παπανδρέου κάνει ιδιαίτερη μνεία στις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε ο εκλιπών ως πρωθυπουργός της Αυστραλίας, όπως η δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στις προσπάθειές του για τον εκσυγχρονισμό του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας, στους αγώνες του για μια πολυπολιτισμική κοινωνία και για την ισότητα των φύλων, αλλά και στην αλληλεγγύη που επέδειξε προς την Ελλάδα στα χρόνια της χούντας.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπανδρέου:

«Ο Γκοφ Γουίτλαμ ήταν ένας ηγέτης με όραμα. Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει και να κάνει πιο συμμετοχικό το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας, πάλεψε για μια πολυπολιτισμική κοινωνία, προώθησε την ισότητα των φύλων.

Ως πρωθυπουργός της Αυστραλίας, υλοποίησε σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, όπως η δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής συνειδητοποίησε ήδη από το 1973, τις μεγάλες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο και την ανάγκη δημιουργίας σχέσεων με την Κίνα.

Οι Έλληνες δημοκράτες δεν θα ξεχάσουν ποτέ την αλληλεγγύη που επέδειξε στα δύσκολα χρόνια της Χούντας.

Όπως κάθε οραματιστής, αναγκάστηκε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια, να συγκρουστεί με πολλά κατεστημένα συμφέροντα, να υποστεί μεγάλες αδικίες. Αλλά η σημασία των επιτευγμάτων του, με το πέρασμα του χρόνου, αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία.

Το προοδευτικό κίνημα θα εμπνέεται πάντα από την αγωνιστικότητα και το δημοκρατικό του πνεύμα».