ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Να διανύσουμε το τελευταίο μίλι των διαπραγματεύσεων

Χατζηδάκης: Να διανύσουμε το τελευταίο μίλι των διαπραγματεύσεων

Για την πορεία της ελληνική οικονομίας αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης.

«Αυτό το μαξιλάρι ασφαλείας αποδεικνύεται πως είναι αναγκαίο γιατί είναι ένα έσχατο καταφύγιο, πρώτον γιατί αν δε βγει η ιστορία με τις αγορές μπορεί να καταφύγει κανείς εκεί αλλά το κυριότερο διότι είναι ο τρόπος να καθησυχαστούν οι αγορές. Να έχεις αυτό το μαξιλαράκι προκειμένου όλοι να είναι βέβαιοι ότι το πράγμα θα προχωρήσει ομαλά», είπε ο κ. Χατζηδάκης στον Realfmαναφερόμενος στις εξελίξεις με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε περάσει από την κρίση και μετά σε μια άλλη φάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει σχέση με την προ του 2009 Ευρώπη διότι υπάρχουν τα λεγόμενα ευρωπαϊκά εξάμηνα, υπάρχει ο μηχανισμός εποπτείας για τις χώρες που βγαίνουν από το μνημόνιο κλπ. Αλλά την ίδια στιγμή είναι βέβαιο ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να πραγματώσει και τη δεύτερη υπόσχεση για την οποία εξελέγη. Η πρώτη ήταν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Έγινε. Με δυσκολίες έγινε. Η δεύτερη είναι να ξαναγίνουμε μια κανονική χώρα εγκαταλείποντας τους όρους του μνημονίου και την τρόικα. Πάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε σε αυτή την φάση και γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διανύσουμε και το τελευταίο μίλι που είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Όσο νωρίτερα γίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις τόσο καλύτερα και για την χώρα και για την κυβέρνηση».

Στην επισήμανση ότι από τον Ιούνιο και μετά δε γίνεται στην χώρα τίποτα ο κ. Χατζηδάκη, παρά μόνο οι προσπάθειες εξόδου από το μνημόνιο απάντησε:

«Δεν θα συμφωνήσω ότι δε γίνεται τίποτα. Θέλω να πω ότι πιο κοντά στον στόχο αυτό θα ΄ ρθούμε με την πράξη και όχι με την σκέψη. Όταν δηλαδή προχωρήσουμε γρήγορα στις διαπραγματεύσεις ξεκαθαρίσουμε ότι πρέπει να ψηφίσουμε ένα συνδικαλιστικό νόμο, ο οποίος να εναρμονίζει στην Ελλάδα με τα κρατούντα στις Βρυξέλλες, ως προς τους συνδικαλιστές τα προνόμια τους, όταν καταλήξουμε σε κάποιες ρυθμίσεις και των υπόλοιπων οφειλών προς τρίτους, όταν προχωρήσουμε σε κάποιες ρυθμίσεις αναφορικά με το ενιαίο μισθολόγιο σαν κι αυτές που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, όλα αυτά τα πράγματα δείχνουν την εντύπωση μιας χώρας που προχωρεί, δίνουν την εντύπωση μιας χώρας που θέλει να γίνει περισσότερο Ευρώπη».

Στην ερώτηση ότι ο κυβερνητικός εταίρος αντιδρά σε πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται ο κ. Χατζηδάκης είπε:

«Αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση είναι ένα ποδήλατο, το ποδήλατο για να περάσει απέναντι πρέπει να ποδηλατεί. Αλίμονο στα ποδήλατα που σταματούν. Έχουμε περάσει μια σειρά από δύσκολες ρυθμίσεις και δεν έχουμε δειλιάσει προκειμένου να κρατήσουμε την χώρα στην Ευρωζώνη, προκειμένου να ξαναγίνει η Ελλάδα μια χώρα χωρίς τα μειονεκτήματα της εποπτείας από την τρόικα. Αλίμονο ανα δειλιάσουν στην τελευταία φάση. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν ενδύσει σε αυτή την προσπάθεια. Ξέρετε πόσο κακό θα ήταν στην τελευταία φάση της προσπάθειας που θα ξεκινήσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα να πετάξουν στον αέρα την επένδυσή τους; Θα ήταν τεράστιο λάθος και για τους ίδιους. Οι μεταρρυθμίσεις είναι κάτι σίγουρο για την χώραμ την κάνουν πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα πιο ανταγωνιστική και γι΄ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε αυτός είναι ο κύριος λόγος. Παρεμπιπτόντως όμως σίγουρα οι μεταρρυθμίσεις είναι και το όπλο των κομμάτων που συναποτελούν την κυβέρνηση. Η σημαία των κομμάτων αυτών. Σίγουρα για τη Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ ας κάνει ότι νομίζει. Η σημαία της Νέας Δημοκρατίας, είναι η σημαία της σταθερότητας, της υπευθυνότητας, της κοινής λογικής.».

Σχετικές ειδήσεις