ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατζέντα της συνάντησης Σαμαρά - Ελ Σίσι

Η ατζέντα της συνάντησης Σαμαρά - Ελ Σίσι

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι, όχι μόνο κατά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου, αλλά και κατά την κατ΄ ιδίαν συνάντησή σους, όπου συζήτησαν θέματα των δύο χωρών.

«O Ελ Σίσι διαβεβαιώνει τον Έλληνα πρωθυπουργό: Η Αίγυπτος διασφαλίζει την ελευθερία της λατρείας για όλους», ήταν ο τίτλος του σχετικού άρθρου της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας «Al-Masry Al-Youm», η οποία φιλοξένησε δηλώσεις του Εκπροσώπου της Αιγυπτιακής Προεδρίας προς τους δημοσιογράφους μετά τη διμερή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης Alaa Youssef, εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας, δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στην αρχή της συνάντησης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αίγυπτο και τις ευχαριστίες και την εκτίμησή του για τον συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών στα διεθνή Φόρα.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος ηγέτης Ελ Σίσι διαβεβαίωσε ότι η ελευθερία της λατρείας και η προστασία των θρησκευτικών χώρων είναι δικαίωμα που διασφαλίζεται από την Αίγυπτο, για όλους όσους διαμένουν στην επικράτειά της. Από εδώ ξεκινά και η αιγυπτιακή φροντίδα για την Ελληνική Κοινότητα και τις ελληνικές περιουσίες στην Αίγυπτο, όπως είναι η Μονή της Αγίας Αικατερίνης, ανέφερε η εφημερίδα.

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προσέθεσε ότι η Αίγυπτος καταβάλλει επίπονες προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που απειλεί ολόκληρη την περιοχή, προκειμένου να επιτευχθεί και να διασφαλιστεί η ελευθερία πίστης και λατρείας για όλους, ως ένας από τους σημαντικότερους στόχους.

Ο Ελ Σίσι εξήρε το ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά την αποσαφήνιση των αιγυπτιακών θέσεων στα διάφορα σημαντικά θέματα, ιδιαίτερα την αιγυπτιακή άποψη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις προσπάθειες της Αιγύπτου στο θέμα αυτό. Επεσήμανε ότι η χώρα του προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία με την Ελλάδα στα διεθνή φόρα, κυρίως στο πλαίσιο της Ε.Ε., για επεξήγηση των αιγυπτιακών θέσεων.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στο οικονομικό επίπεδο, υπό το φως της εμπειρίας που αποκόμισε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Σημείωσε ότι η Αίγυπτος προσβλέπει στην υποστήριξη των Ευρωπαϊκών φίλων - χωρών προς την οικονομία της, καλώντας τους να συμμετάσχουν σε άμεσες επενδύσεις και να λάβουν μέρος στην οικονομική Διάσκεψη, την οποία φιλοξενεί η Αίγυπτος τον προσεχή Φεβρουάριο.

Σε περιφερειακό επίπεδο, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της επίτευξης της ασφάλειας και της σταθερότητας, ιδίως στις χώρες της Μεσογείου, με πρώτη τη Λιβύη.

Στο θέμα αυτό υπάρχει συμφωνία απόψεων σχετικά με την ανάγκη να παύσουν όλες οι περιφερειακές πλευρές να τροφοδοτούν τις συγκρούσεις, να χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και να υποστηρίζουν εξτρεμιστικές δυνάμεις.

Ο Ελ Σίσι υπογράμμισε την ανάγκη να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει την αναπτυξιακή διάσταση, με τις οικονομικές και κοινωνικές πλευρές της και δεν θα περιορίζεται στον τομέα της ασφάλειας και στη στρατιωτική αντιμετώπιση.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδος να υποστηρίξει το εμπόριο και τις επενδύσεις στην Αίγυπτο, όπου η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί με το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας στο πλαίσιο αυτό και την εξέταση σύνδεσης του λιμένα του Πειραιά με το λιμάνι της Αλεξάνδρειας και τη Διώρυγα του Σουέζ, προς ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και της θαλάσσιας κυκλοφορίας.