ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώνυμη καταγγελία οδήγησε στο νέο σκάνδαλο των εξοπλιστικών

Ανώνυμη καταγγελία οδήγησε στο νέο σκάνδαλο των εξοπλιστικών

Μια ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στην Εισαγγελία Διαφθοράς πριν από ένα χρόνο ήταν το εφαλτήριο για να ξεκινήσει η μεγάλη έρευνα για το σκάνδαλο της προμήθειας από την «Eurocopter» 4 ελικοπτέρων super puma ύψους 64.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας για τη ν οποία έχουν ήδη ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις απεστάλη –όπως είναι γνωστό- αίτημα προς τη Βουλή να απαντήσει αν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, έχει δηλώσει στο πόθεν έσχες του δύο offshore εταιρείες που φέρονται να του ανήκουν και οι οποίες πιθανόν να εμπλέκονται στο σκάνδαλο αυτό. Πρόκειται για την Catalina International LTD, η οποία το 2009 μετονομάστηκε σε Sunlight Delight, και τη Homeric TCI.

Η ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς και για ενεργητική και παθητική δωροδοκία στρέφεται κατά δύο επιχειρηματιών και τριών στρατιωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της «Eurocopter» και του ελληνικού δημοσίου, εμφανίζονται ως μεσάζοντες δύο εταιρίες. Η KESTREL και η MALWERN, συμφερόντων δύο Ελλήνων επιχειρηματιών. Των Τσάτσου και Κομνόπουλου.

Προέκυψε επίσης ότι από το 2000 έως και το 2008 ο λογαριασμός που τηρούσε στο JERSEY η υπεράκτια εταιρία MALWERN (με έδρα τον Παναμά) είχε πιστωθεί με εμβάσματα 5,5 εκατομμυρίων ευρώ από τις λιβανέζικες εταιρίες COPSI SAL και MEDIFIN SAL οι οποίες ανήκουν στον μεγαλομέτοχο της EUROCOPTER (ξένος υπήκοος).

Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις ότι ποσό ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ «ξοδεύτηκε» σε παράνομες πληρωμές για τη μεσολάβηση των δύο επιχειρηματιών προκειμένου να επιτευχθεί η υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης.

Το μεγαλύτερο μέρος της μίζας μεταφέρθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμφερόντων των δύο επιχειρηματιών στην Ελλάδα, στο Jersey και στην Ελβετία, ενώ ένα μικρότερο μέρος σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών στο νησί GERNSEY (σ.σ βρίσκεται στα στενά της Μάγχης). Ανάμεσα στους αποδέκτες ήταν και τρεις πρώην στρατιωτικοί και άλλα πρόσωπα τα οποία ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά στην ανάκριση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στα ευρήματα της Εισαγγελίας Διαφθοράς αλλά και βάσει απαντήσεων τραπεζών μετά από σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής προέκυψε και η φερόμενη off-shore του Γιώργου Καρατζαφέρη με το έμβασμα του 1. 650.000 ευρώ που δέχεται τον Νοέμβριο του 2007.

Πάντως ο Γιώργος Καρατζάφερης με δήλωση του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν γνωρίζει τους δυο επιχειρηματίες και πως θα διευκολύνει τις δικαστικές αρχές στο έργο τους.

Σχετικές ειδήσεις