ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου με τραπεζίτες

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου με τραπεζίτες

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με τους τραπεζίτες.

Oι τραπεζίτες εμφανίστηκαν ως οι «πραγματικοί κυβερνώντες και προστάτες» της ελληνικής κοινωνίας, οι οποίοι, μετά από την απορρόφηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που χρεώθηκαν οι Έλληνες, «προσφέρουν» ως... αντιπαροχή τη διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μετά τις συνεχείς διασώσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, τώρα παρουσιάζονται ως διασώστες των ελληνικών νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση επέλεξε ξανά να καθίσει στο τραπέζι των συναντήσεων με τους επικεφαλής των τραπεζών έχοντας ξεχάσει προφανώς τι σημαίνει διάλογος με τους πολίτες.

Μετά την διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε ότι «οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια, αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή».

Σημείωσε επίσης ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στη σύσκεψη λέγοντας ότι συζητήθηκε η πορεία μετά τα “stress tests” των τραπεζών «που ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη και ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της Οικονομίας». Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε η οικονομική ανάπτυξη υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο πως για την επόμενη χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2 έως 3%, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι οι Τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70 χιλιάδων ή των 100 χιλιάδων ευρώ. «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Στη σύσκεψη μετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Δημήτρης Ματζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).

Σχετικές ειδήσεις