ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγεφύρωτο το χάσμα με την τρόικα

Αγεφύρωτο το χάσμα με την τρόικα

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, με τις δύο πλευρές να αδυνατούν μέχρι στιγμής να βρουν σημεία σύγκλισης.

Μετά την άκαρπη κατάληξη που είχε η τηλεδιάσκεψη που έληξε τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι δανειστές φέρονται να έχουν στυλώσει τα πόδια και διαμηνύουν στην Αθήνα πως δεν πρόκειται να επιστρέψουν αν δεν ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα.

Από το Μαξίμου εκφράζουν αισιοδοξία ότι το χάσμα θα γεφυρωθεί και η ελληνική κυβέρνηση θα κερδίσει τη μάχη με το χρόνο μέχρι το κρίσιμο Eurogroup.

O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το εξωτερικό, με στόχο την απεμπλοκή της αξιολόγησης και την επιστροφή των ελεγκτών για την τελική συμφωνία. Ο κ. Σαμαράς είχε, χθες, συνάντηση με το Γκ. Χαρδούβελη όπου συζητήθηκαν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις και οι επόμενες κινήσεις.

Δεδομένου ότι το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου έχει οριστικά χαθεί, η ελληνική πλευρά επενδύει, προφανώς, σε μία έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, αργότερα μέσα στον Δεκέμβριο. Την ίδια στιγμή, τα σενάρια περί σύντομης ή μακράς παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, επί της ουσίας, απορρίπτονται από την ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνον για πρακτικούς λόγους, καθώς προϋποθέτουν την έγκριση των Κοινοβουλίων στο εξωτερικό, αλλά και για πολιτικούς, αφού θα ακύρωναν πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί της αλλαγής σελίδας.

Σχετικές ειδήσεις