Οι αλλαγές στο Σύνταγμα που προτείνει η ΝΔ

Newsroom Newsroom

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα που προτείνει η ΝΔ

Αλλαγές στο Σύνταγμα που αφορούν μεταξύ άλλων στον ρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και στοναριθμό των βουλευτών προτείνει η αρμόδια επιτροπή της ΝΔ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Το κείμενο, που παραδόθηκε σήμερα 2 Δεκεμβρίου 2014, στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, περιλαμβάνει προτάσεις όπως να γίνεται εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι ψηφοφορίες της Βουλής, να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών σε 200 , να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία καθώς και το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών.

Η τελική μορφή αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι κυριότερες από τις προτάσεις αφορούν:

- Τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αν αποβεί άκαρπη η τρίτη ψηφοφορία της Βουλής και δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 ψήφων (σ.σ. παραμένει η πρόνοια για 200 ψήφους στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και 180 στην τρίτη ψηφοφορία).

-Την κατάργηση του άρθρου 86 για την ευθύνη υπουργών. Προτείνεται να μην παρεμβαίνει καθόλου η Βουλή, εφόσον κάποιος διώκεται για αδίκημα κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σε κάθε περίπτωση, παύει να ισχύει αποσβεστική προθεσμία. Για τη διεξαγωγή δίκης αποφαίνεται το δικαστικό συμβούλιο και στη συνέχεια δικάζει το ειδικό δικαστήριο.

- Ως προς την εκτελεστική εξουσία, προτείνεται οκταετής θητεία, κατ' ανώτατο όριο, για τον πρωθυπουργό.

- Στο ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας, προκρίνεται η κατάργησή της. Αν ο βουλευτής θεωρεί ότι ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του για πολιτικούς λόγους, τότε ο ίδιος θα πρέπει να κάνει αίτηση προκειμένου η Βουλή να πάρει απόφαση αν πρέπει να υπάρξει άρση ή μη της ασυλίας του

- Τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ιδρύματα δηλαδή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στα οποία θα ασκεί εποπτικό ρόλο το υπουργείο Παιδείας.

- Την πρόβλεψη το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο να έχει την ευθύνη να διενεργεί στοιχειώδη έλεγχο, να ελέγχει τα καταστατικά των κομμάτων
- Επαναφορά των αυξημένων αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως είχε προβλεφθεί με το Σύνταγμα του 1975. Εξαίρεση θα αποτελεί η δυνατότητα να διαλύει τη Βουλή για δυσαρμονία.

- Ως προς το σκέλος της νομοθετικής λειτουργίας, προτείνεται παροχή μεγαλύτερης δυνατότητας στον βουλευτή.

- Να μην υπάρχουν περισσότερες από δύο θητείες για τα αιρετά περιφερειακά όργανα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved