ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προτάσεις Παυλόπουλου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Οι προτάσεις Παυλόπουλου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου-Αποκλεισμός των εκλογών λόγω της εκλογής Προέδρου

Απ’ το 180 στο 151 και μετά… εκλογή απ’ το λαό…

Με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις προσέρχεται ο πρόεδρος της επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, πρώην υπουργός, βουλευτής και καθηγητής Πρ. Παυλόπουλος στις εργασίες της.

Οι προτάσεις του αφορούν σε όλα τα άρθρα που –κατά την εκτίμησή του- θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Αλλά έχουν ιδιαίτερη σημασία ειδικά οι προτάσεις που έχουν να κάνουν με τα λεγόμενα «Προεδρικά», δηλαδή τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου απ’ το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Δηλαδή και μέσα απ’ τη συσσώρευση μιας πολύχρονης εμπειρίας (απ’ τα Συντάγματα του 1975 κυρίως και την αναθεώρηση που έκανε ο Α. Παπανδρέου το 1985) αφορούν στο πώς θα αντιμετωπιστούν ορισμένες δυσλειτουργίες και η χώρα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο καταστατικό χάρτη.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε – και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του…- πως με τις προτάσεις Παυλόπουλου συμφωνεί κι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Και το επισημαίνουμε αυτό, επειδή για πολλούς η άρνησή του να δεχτεί πρόταση να είναι υποψήφιος Πρόεδρος συνδέεται και με τη θέση του, ότι οι αρμοδιότητες του Προέδρου θα πρέπει να ενισχυθούν…

Σε ό,τι αφορά ακριβώς στις αρμοδιότητες, η βασική φιλοσοφία των προτάσεων είναι η ενίσχυσή τους, με τρόπο όμως που δεν θα αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος που θα παραμείνει προεδρευόμενη κι όχι προεδρική δημοκρατία, αλλά –απ’ την άλλη- το σύστημα να μην είναι αμιγώς πρωθυπουργοκεντρικό, όπως το είχε καταστήσει ο Α. Παπανδρέου το 1985.

Έτσι στον πυρήνα των προτάσεων θα είναι η επαναφορά των αρμοδιοτήτων που είχε ο Πρόεδρος μέχρι το 1985, δηλαδή μεταξύ αυτών και η δυνατότητα αναπομπής ψηφισμένου απ’ τη Βουλή νόμου, αλλά και η δυνατότητα διαπίστωσης δυσαρμονίας κυβέρνησης και λαϊκού αισθήματος.

Αυτό το τελευταίο βέβαια θεωρείται επικίνδυνο, αφού ο εκάστοτε Πρόεδρος θα μπορούσε να θεωρεί ότι υπάρχει δυσαρμονία και να δημιουργεί σοβαρό πολιτικό ζήτημα, δηλαδή ακόμα και μία ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Ακριβώς γι’ αυτό το θέμα θα συζητηθεί εξαντλητικά, πριν η επιτροπή καταλήξει σε τελική πρόταση, αφού στόχος του Πρ. Παυλόπουλου είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης.

Σχετικά με την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου απ’ την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, η πρόταση θα είναι η εξής:

• Στις δυο πρώτες ψηφοφορίες θα απαιτούνται 200 και 180 ψήφοι αντίστοιχα.

• Στην τρίτη ψηφοφορία θα απαιτούνται όχι 180, αλλά 151 ψήφοι.

• Αν ούτε αυτό επιτευχθεί, τότε ο νέος Πρόεδρος θα εκλέγεται απευθείας απ’ το λαό. Αλλά σε αυτή τη διαδικασία θα συμμετέχουν μόνο οι υποψήφιοι της τρίτης ψηφοφορίας.

Σχετικές ειδήσεις