ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλειδί» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Κυπριακό

«Κλειδί» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Κυπριακό

«Κλειδί» για την επιτάχυνση και την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το Κυπριακό και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

«Καμιά οικονομική πρωτοβουλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξωτερική πολιτική. Είναι κοινή υποχρέωσή μας με σεβασμό στη διεθνή έννομη τάξη να κάνουμε ότι μπορούμε για να επιβάλουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κατά τον χαιρετισμό του στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «καμιά οικονομική πρωτοβουλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξωτερική πολιτική».

Επίσης χαρακτήρισε υποχρέωση των κυβερνήσεων να τονίσουν ότι είμαστε προσηλωμένοι στη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων καθώς η οικονομία κατέχει κεντρική θέση στις διμερείς σχέσεις. Παράλληλα χαρακτήρισε «πυλώνες σταθερότητας» την Ελλάδα και την Τουρκία ιστορικά.

Στην ομιλία του υπογράμμισε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, λέγοντας πως η Ελλάδα την στηρίζει υπό την προϋπόθεση βέβαια πως η Άγκυρα θα τηρήσει εκείνα που ισχύουν για όλα τα προς ένταξη κράτη.

Τέλος κάλεσε τη γείτονα χώρα να αξιοποιήσει από κοινού με την Ελλάδα όλα εκείνα τα μεγαλεπήβολα σχέδια όπως τον ΤΑΡ, ιδίως έπειτα και από τις εξελίξεις με τον South Stream.

Σχετικές ειδήσεις