ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος προκαλεί αστάθεια και κατάρρευση του Χρηματιστηρίου;

Ποιος προκαλεί αστάθεια και κατάρρευση του Χρηματιστηρίου;

Δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα χρειάζεται να αναφερόμαστε και να αναδεικνύουμε τα αυτονόητα. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τη σειρά των εξελίξεων: Χθες (08/12/2014) η κυβέρνηση υποχρεώθηκε στο Eurogroup να ζητήσει παράταση του μνημονίου (αντί της εξόδου από αυτό, που διαφήμιζε με θρασύτητα), διότι αδυνατούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε. Οι πολίτες γεμίζουν τους δρόμους, βρίσκονται στο έσχατο σημείο δοκιμασίας, και προοπτική δεν υπάρχει πουθενά, παρά μόνο στα κυβερνητικά λόγια, που προξενούν αγανάκτηση, όταν δεν επιφέρουν θυμηδία.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Μετά το Eurogroup, ο πρωθυπουργός άρχισε να ξεδιπλώνει τις "πρωτοβουλίες" του: Επίσπευση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και παραπομπή της διαπραγμάτευσης στις ελληνικές καλένδες. Πρωτοβουλίες, που θεωρητικά, πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας, όπως οφείλει κάθε σοβαρή κυβέρνηση να κάνει.

Τις πρωτοβουλίες του Μαξίμου στηρίζουν, όπως πάντα, τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής ενημέρωσης: Πήρε τις πρωτοβουλίες στα χέρια του ο Σαμαράς, τους αιφνιδίασε ο Σαμαράς, μαζεύει το χαρτί ο Σαμαράς, όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει ο Σαμαράς. Βρε πώς τη σκέφτηκε αυτή τη μεθόδευση ο πολυμήχανος; Τι «αητός χρυσοφτέρουγος» που έλεγε ο μακαρίτης ο Σταυρίδης στις παλιές ελληνικές ταινίες, είναι ο πρωθυπουργός!!!

Στο μήνυμά του το μεσημέρι της Τρίτης (09/12/2014), ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε τη σχέση που έχει με τη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα: Είπε ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας ενώνει κι εμπνέει, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «απόλυτα σταθερή», έτσι ακριβώς το είπε, θα προχωρήσει κλπ, κλπ…

Δεν πρόλαβε ο κ. Σαμαράς, με το φόρτο δουλειάς που έχει από το πρωί, να ρίξει μια ματιά στην αντίδραση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, του πιο «μνημονιακού» όπως λέγεται, κομματιού της ελληνικής οικονομίας. Στις 13.54 η ελληνική χρηματαγορά έπεφτε κατά 11,29%. Αληθινό κραχ. Οι επενδυτές συνωστίζονται ποιος θα πρωτοπουλήσει, προφανώς για να… γλεντήσει τα λεφτά του, πανηγυρίζοντας για την «απόλυτα σταθερή» Ελλάδα που φιλοτεχνεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης, προσπαθούν εδώ και λίγη ώρα να δικαιολογήσουν την τεράστια βουτιά του Χρηματιστηρίου και των ελληνικών ομολόγων, καθώς και την εκ νέου άνοδο των spreads. Ακούγονται ψίθυροι, την ευθύνη των οποίων ουδείς επιθυμεί να αναλάβει, ότι δήθεν «ο Δήμας δεν είναι πολύ αγαπητός στους κερδοσκόπους», ή ότι προτιμούσαν κάποιον άλλο. Κι αυτά, την ώρα που ο Σαμαράς έλεγε ότι ο υποψήφιος «ενώνει και εμπνέει».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να φορτώσει σε άλλους τα επίχειρα των πράξεων και των αποφάσεών του. Πριν από μισή ώρα ανακοίνωσε επίσημα το όνομα του Σταύρου Δήμα, πριν από δέκα λεπτά, μερικοί από τους πραιτωριανούς του, επιχειρούν να φορτώσουν στο όνομα του νέου υποψήφιου την κατρακύλα του Χρηματιστηρίου.

Η αλήθεια είναι προφανής, τόσο στους πολίτες που γεμίζουν τους δρόμους, όσο και στους επενδυτές που αδειάζουν τη χρηματαγορά: Ο κυριότερος παράγων αβεβαιότητας, αποσταθεροποίησης και έλλειψης κάθε προοπτικής ανάπτυξης της Ελλάδας, είναι ο σημερινός ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι ο Αντώνης Σαμαράς και κανένας άλλος.

Σχετικές ειδήσεις