ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: «Ο Σαμαράς κάνει έκκληση στις αρχές»

Bloomberg: «Ο Σαμαράς κάνει έκκληση στις αρχές»

Eιδική αναφορά στην πρόθεση ψήφου των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και στις προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά πίσω από την επιλογή του Σταύρου Δήμα, κάνει το πρακτορείο Bloomberg.

«Με την επιλογή Δήμα, ο πρωθυπουργός κάνει έκκληση στους συντηρητικούς βουλευτές της συμπολίτευσης -καθώς και στο ίδιον συμφέρον των βουλευτών της αντιπολίτευσης», ξεκινά το δημοσίευμα με τίτλο «Ο Σαμαράς κάνει έκκληση στις αρχές και το πορτοφόλι των βουλευτών».

Το δημοσίευμα τονίζει πως με την επιλογή του 73χρονου πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου ο Σαμαράς προσφέρει στους 300 της Βουλής έναν υποψήφιο που συμφωνεί με τις αρχές τους και δίνει στον ίδιο μια ευκαιρία να παραμείνει στη θέση του.

«Επίσης δίνει στα μέλη εκείνα του κοινοβουλίου που ανησυχούν ότι η άνοδος του αντίθετου με τα μέτρα λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ θα στοιχίσει τη θέση τους, έναν λόγο να συνταχθούν με την κυβέρνηση», σημειώνει ο καθηγητής Νομικής και Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Αθήνας Αριστείδης Χατζής.

Επισημαίνει μάλιστα πως: «Αρκετοί εξ αυτών βγήκαν βουλευτές το 2012 και ίσως να είναι και η τελευταία φορά τους».

Επιπλέον, σχολιάζει ότι «Οι αγορές αντέδρασαν με ανησυχία στο ενδεχόμενο η προεδρική εκλογή να φέρει στην εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναφέρει μάλιστα πως η χθεσινή πτώση του χρηματιστηρίου (9/12/2014) ήταν η χειρότερη μετά το 1987.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο Σαμαράς "φέρνει" την προεδρική εκλογή πριν από την τελική συμφωνία με την Τρόικα, αναγκάζοντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει αν στη συνέχεια θα αποδεχθεί τα αιτήματα των δανειστών ή όχι. «Είναι σαν να λέει στον Τσίπρα "είτε θα συναινέσεις στην Προεδρική εκλογή, είτε θα αναγκαστείς να κάνεις πολλούς συμβιβασμούς"», σχολιάζει την κίνηση Σαμαρά η Δάφνη Χαλικιοπούλου, λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Την απόφαση πλέον πρέπει να πάρουν οι βουλευτές, που σύμφωνα με το άρθρο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: οι συντηρητικοί -και υπάρχουν αρκετοί εντός Βουλής- που κάποια στιγμή αποχώρησαν από τη Νέα Δημοκρατία και ανεξαρτητοποιήθηκαν και οι οποίοι βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητα Δήμα. Αυτή ήταν άλλωστε και η πρόθεση του Σαμαρά, σύμφωνα με την κα Χαλικιοπούλου: να δελεάσει τους συντηρητικούς βουλευτές.

Η δεύτερη κατηγορία είναι εκείνοι που φοβούνται ότι θα χάσουν τη θέση τους στη Βουλή αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Όπως σημειώνει ο Αριστείδης Χατζής, «αυτό ενδέχεται να είναι το κριτήριο για κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές. Να ψηφίσουν τον Δήμα για να κρατήσουν τη θέση τους στο Κοινοβούλιο».

Σχετικές ειδήσεις