ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ

Εκλογές 2015: Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ

Λιγότερο ή περισσότερο δραματικά τα ξένα μέσα μεταδίδουν την είδηση της αποτυχίας εκλογής προέδρου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το γεγονός ότι η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική του έκδοση έκανε την είδηση για το ότι η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές το γερμανικό περιοδικό Spiegel, τοποθετώντας τις εκλογές μέσα στον Ιανουάριο.

«Ο Δήμας αποτυγχάνει ξανά – Εκλογές τον Ιανουάριο», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος που σημειώνει ότιι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, απορρίπτει τα απαιτούμενα από τους δανειστές μέτρα λιτότητας.

Το γερμανικό «Focus», βλέπει πιο δραματικές τις εξελίξεις. «Η προεδρική εκλογή απέτυχε! Εκλογές – Απειλή για μοιραίες αλυσιδωτές αντιδράσεις», είναι ο τίτλος του.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, "Εκλογές στην Ελλάδα – Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να πλήξει τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-διεθνών δανειστών".

Το βρετανικό δίκτυο BBC ανήρτησε αμέσως την είδηση ότι Οι Έλληνες βουλευτές δεν ψήφισαν τον υποψήφιο που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για πρόεδρο της Δημοκρατίας και η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Όπως αναφέρει το δίκτυο, οι Έλληνες πέρασαν χρόνια λιτότητας και στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Από το πρωί ο ξένος Τύπος με δημοσιεύματα «προέβλεπε» τον προσανατολισμό προς τις πρόωρες εκλογές.
«Το επικίνδυνο ζήτημα του Προέδρου» ο τίτλος της Sueddeutsche Zeitung, «Πρόεδρος ή νέες εκλογές για την Ελλάδα» έγραφε η Monde, «Η Ελλάδα ενώπιον μεγάλης πολιτικής αλλαγής με την προεδρική αλλαγή», η El Pais.

Σύμφωνα με τους Financial Times είτε φορά ρούχα της αριστεράς, είτε της δεξιάς, ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός προσφέρει απλοϊκές ακόμη και παράλογες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα.

Αναφερόμενη ειδικά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos για μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και του κατώτατου μισθού, η εφημερίδα σημείωνε πως τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες επιλογές για να αντιμετωπιστούν τα βαθιά προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ