ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαχειρίσιμο ενδεχόμενο Grexit σχολιάζουν τώρα ξένα ΜΜΕ

Διαχειρίσιμο ενδεχόμενο Grexit σχολιάζουν τώρα ξένα ΜΜΕ

Η κινδυνολογία έδωσε τη θέση της στη διατύπωση της εκτίμησης ότι ενδεχόμενο Grexit είναι διαχειρίσιμο.

Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, καθώς πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο στις εκλογές, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg για την πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού για το 2015.

«Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο και σε αντίθεση με την περίοδο 2010-2011 δεν θα δούμε έντονο αντίκτυπο σε χώρες όπως η Ισπανία ή Ιρλανδία», τονίζει ο Φρέντρικ Έριξον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη, η ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έχει δεσμευτεί να αναδιαρθρώσει το χρέος και να τερματίσει, αυτό που αποκαλεί «καταστροφικές πολιτικές λιτότητας». Όπως είπε στην ομιλία του στις 3 Ιανουαρίου, η Ελλάδα θα διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της σε σημείο που να είναι βιώσιμο.

Εν τα μεταξύ άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» αναφέρει ότι Μέρκελ και Σόιμπλε μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μπορούν να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κίνηση εξαιτίας της προόδου που έχει σημειώσει η ευρωζώνη από την κορύφωση της κρίσης το 2012.
Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος της μετάδοσης σε άλλες χώρες είναι περιορισμένος, καθώς η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν εξέλθει των αντίστοιχων προγραμμάτων διάσωσης και έχουν ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές, σύμφωνα με το Spiegel.

Επιπλέον, ο ESM, ο μόνιμος μηχανισμός επίλυσης κρίσεων για τις χώρες της ευρωζώνης, είναι έτοιμος για τα κράτη, ενώ η τραπεζική ένωση στόχο έχει να εξασφαλίσει την ασφάλεια των μεγαλύτερων τραπεζών, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο σε απάντηση έρχεται δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt, που τονίζει ότι «Όποιος θεωρεί αδιάφορη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ας έχει προειδοποιηθεί: Ένα "Grexit" δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα. Ένα κούρεμα χρέους γίνεται πιθανό».

Επιμέλεια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

Σχετικές ειδήσεις