ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλόφα Σαμαρά το grexit λέει Αυστριακός ευρωβουλευτής

Μπλόφα Σαμαρά το grexit λέει Αυστριακός ευρωβουλευτής

O Tσίπρας ζητά διαγραφή χρέους και η Γερμανία μπλοφάρει λέγοντας ότι εάν εσύ απειλείς με αυτό, τότε να εγκαταλείψεις την ευρωζώνη, δηλώνει ο Μίχελ Ράιμον. Πρόκειται για ένα πόκερ υψηλού επιπέδου, υπογραμμίζει.

«Πόκερ υψηλού επιπέδου» χαρακτηρίζει τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεσπάσει στην ΕΕ για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο αυστριακός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μίχελ Ράιμον, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk εκτίμησε ότι το Grexit δεν είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο:

«Πιστεύω ότι είναι το τελευταίο σενάριο που επιδιώκει κανείς στην ΕΕ. Αυτό που ζούμε τώρα είναι ένα πόκερ υψηλού επιπέδου. Ο Τσίπρας, ο έλληνας υποψήφιος, ζητά νέα διαπραγμάτευση, επαναπροσδιορισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής, μια νέα συζήτηση για την πολιτική των περικοπών που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Το μοναδικό μέσο άσκησης πιέσεων που διαθέτει είναι η διαγραφή του χρέους. Αυτό φυσικά δεν το θέλει η γερμανική κυβέρνηση και έτσι μπλοφάρει λέγοντας ότι εάν εσύ απειλείς με αυτό, τότε να εγκαταλείψεις την ευρωζώνη».

Όπως επισημαίνει ο ευρωβουλευτής η δυνατότητα μη εξυπηρέτησης του χρέους υφίσταται, ωστόσο θα είχε καταστροφικές συνέπειες και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν οι Έλληνες και ο Αλέξης Τσίπρας:

«Γι΄ αυτό και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να αντιδράσει σε αυτό, ασκώντας πιέσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έχει τοποθετηθεί επ΄ αυτού κάποιος υψηλόβαθμος πολιτικός αξιωματούχος στο Βερολίνο, η Μέρκελ ή ο Σόιμπλε. Το δημοσίευμα του Spiegel επικαλείται απλώς κύκλους της κυβέρνησης. Πιστεύω λοιπόν πραγματικά ότι πρόκειται για μπλόφα της γερμανικής κυβέρνησης και όχι για πραγματικό στόχο».

Ο Μίχελ Ράιμον εκτιμά ότι ήταν λάθος να επιβληθεί στην Ελλάδα μια τόσο «βάναυση πολιτική περικοπών». Ο ίδιος χαρακτηρίζει λανθασμένη τη συνολική πολιτική λιτότητας της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι είναι θεμιτό να υπάρχουν αντιστάσεις:

«Είναι καλοδεχούμενο να αντιδρά σε αυτό μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση με επιθετικό τρόπο. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να πει βέβαια κανείς ότι οι μαξιμαλιστικές απειλές του Τσίπρα δεν είναι κάτι καλό για την Ελλάδα και το σύνολο της ΕΕ. Σας ξαναλέω, πρόκειται για παιγνίδι πόκερ. Όλες οι πλευρές θα πρέπει τώρα να επιδείξουν ψυχραιμία».


Γεγονός είναι βέβαια ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής σημαντικό μέρος των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι, για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

Σχετικές ειδήσεις