ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Sueddeutsche Zietung: Προλειαίνεται το έδαφος για αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα

Sueddeutsche Zietung: Προλειαίνεται το έδαφος για αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα

Προς τη διάδοχη κατάσταση, μετά από μια ενδεχόμενη ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε νικητή των επικείμενων εκλογών, στρέφει το βλέμμα γερμανικό δημοσίευμα.

Το Βερολίνο, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αλλαγής στην κυβέρνηση της Ελλάδας, ενώ το φαβορί των εκλογών, Αλέξης Τσίπρας, αναζητεί επαφές με τις χώρες της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Ο Τσίπρας επιδιώκει εγγύτητα με τις ευρωχώρες», η εφημερίδα σημειώνει πως τις ανεπίσημες επαφές με τη γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εργασίας Γιεργκ 'Ασμουσεν. Επισημαίνεται επίσης ότι κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία αλλά και η ΕΚΤ και το Eurogroup διατηρούν, εκτός από τις επίσημες επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, επαφές και με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η πρωτοβουλία ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα», διευκρινίζεται.

«Αν ο Τσίπρας καταφέρει πράγματι να κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και να δημιουργήσει κυβερνητικό συνασπισμό, στην Ευρώπη θα γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις» εκτιμούν οι συντάκτες, αναφερόμενοι στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, το άρθρο τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε το 2013 με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με τον Γιεργκ 'Ασμουσεν, ο οποίος ήταν τότε στέλεχος της ΕΚΤ.

«Ο πρωθυπουργός Σαμαράς παρακολουθεί ενδεχομένως τις επαφές του αντιπάλου του Τσίπρα με τους ευρω-εταίρους με κάποιον εκνευρισμό» επισημαίνουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι το Eurogroup συνέρχεται και πάλι στις 26 Ιανουαρίου, την επομένη των εκλογών, και ότι οι εταίροι θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο, λόγω μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, να εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα, λίγο πολύ κατά λάθος.

Σχετικές ειδήσεις