ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές - Χ. Κάσδαγλης: Ο δρόμος προς την αυτοδυναμία είναι ορθάνοιχτος

Εκλογές - Χ. Κάσδαγλης: Ο δρόμος προς την αυτοδυναμία είναι ορθάνοιχτος

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Χριστόφορος Κάσδαγλης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα, μιλάει στο Newsbomb.gr για την απόφασή του να ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική.

1. Κύριε Κάσδαγλη, γιατί υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ; Τι σας οδήγησε σε αυτή την επιλογή;

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια αρθρογραφώ και γράφω βιβλία προσπαθώντας να αποτυπώσω το βίωμα της κρίσης και να συμβάλω σε μια μαχητική κατεύθυνση για την υπέρβασή της. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, συχνά έχει χρειαστεί να ασκήσω αυστηρές κριτικές απόψεις και απέναντι στην Αριστερά, κυρίως όσον αφορά την ευρύτητά της, την ανάγκη να ωριμάσει ταχύτατα και την προγραμματική επάρκειά της. Αλλά τα πράγματα στην πορεία αποκτούν τη δική τους δυναμική, εντελώς ανεξάρτη από τις αρχικές μας προθέσεις. Τελικά, όλη αυτή η αφήγηση της κρίσης και η περιγραφή του δρόμου για την υπέρβασή της χάραξαν ένα μονοπάτι που με οδήγησε στην ανάληψη δράσης. Όχι πια μόνο λόγια και γραπτά αλλά έργα. Είναι η ώρα να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του και τα ρίσκα του και να εφαρμόσει στην πράξη αυτά που πιστεύει. Ε, αυτός ο δρόμος με οδήγησε κατευθείαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, και βιωματικά να το δεις, ως αριστερός όλη μου τη ζωή ήθελα να τη ζήσω αυτή την πρόκληση, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί.

2. Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών για την αλλαγή πολιτικής;

Οι προσδοκία είναι υποκειμενικό ζήτημα. Όπως θα έχετε διαπιστώσει, ο ΣΥΡΙΖΑ τίθεται ενώπιον τεράστιων προσδοκιών, οι οποίες πολλές φορές τυχαίνει να είναι εντελώς αντιφατικές μεταξύ τους. Ας μη θέτουμε λοιπόν ως κριτήριο την ικανοποίηση των προσδοκιών, θα προτιμούσα ως κριτήριο την εκπλήρωση της ανάγκης. Θέλω να πω μ' αυτό ότι η κοινωνία είναι που σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να μπει μπροστά και να γίνει ο καταλύτης μεγάλων ανατροπών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει λοιπόν η πολυτέλεια του χρόνου για κατάλληλη προετοιμασία, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος επειδή η κοινωνία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, και τον υποχρεώνει τραβώντας τον από το μανίκι να αναλάβει το κύριο βάρος της ευθύνης γι' αυτό.

3. Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα θεωρούσατε καλύτερο; Νέες εκλογές ή συνεργασίες; Και με ποιους;

Καλύτερα να μην τα προεξοφλούμε αυτά από τώρα, ο δρόμος προς την αυτοδυναμία είναι άλλωστε ορθάνοιχτος. Σε κάθε περίπτωση, ας περιμένουμε να δούμε τον συσχετισμό των δυνάμεων που θα προκύψει από τις εκλογές. Και δεν εννοώ εδώ κυρίως το ποια κόμματα θα μπουν τελικά στη Βουλή και την αριθμητική κατανομή τους, αλλά τη δυναμική που θα προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις επιδράσεις που θα έχει αυτό στο εσωτερικό των άλλων κομμάτων, οι οποίες θα είναι πιθανότητα τεκτονικές. Θα ήθελα πάντως να βλέπω τις επαναληπτικές εκλογές ως έσχατο ενδεχόμενο.

4. Ως Δωδεκανήσιος γνωρίζετε καλά τα προβλήματα του τόπου. Ποιες είναι οι θέσεις σας για τα θέματα ακτοπλοϊας και υγείας;

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτά τα θέματα είναι σαφέστατες. Επιπλέον είναι και νωπές, αφού τις ανέπτυξε επιτοπίως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη ομιλία του στη Ρόδο. Για να μην επαναλαμβάνω λοιπόν τα ίδια, θα ήθελα απλώς να προσθέσω ότι προσωπικά, και λόγω εμπειρίας, προσβλέπω πολύ στη χρήση των νέων τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα, ακόμα και του ιδιωτικού. Πιστεύω ότι μέσω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, όπου η χώρα -και ειδικότερα η περιφέρεια- είναι ακόμα πολύ πίσω, μπορούν να γίνουν πάρα πολλά. Κυρίως γιατί μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των μετακινήσεων, που θα γίνουν έτσι περιττές, αντιμετωπίζοντας και από άλλο δρόμο το πρόβλημα της συγκοινωνίας. Πιστεύω επίσης πολύ στην εφαρμογή μεθόδων τηλεϊατρικής, αρκεί βέβαια να μη γίνουν το άλλοθι για την υποβάθμιση των συμβατικών υποδομών του συστήματος υγείας.

5. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επόμενη κυβέρνηση, σκοπεύετε να διατηρήσετε τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά;

Κι εδώ ισχύει η ρητή και νωπή δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα κοπεί κάθε σχετική συζήτηση, οριστικά και αμετάκλητα. Κι εδώ όμως θα ήθελα να σημειώσω ότι θα πρέπει να κάνουμε και άλλα βήματα στο θέμα του ΦΠΑ ο οποίος -ως έμμεσος και καθολικός φόρος- αποτελεί την πιο ταξική μορφή φορολογίας. Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι στο πλαίσιο του νέου ενιαίου φορολογικού συστήματος θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων μέσω της μείωσης του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες που αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης. Πρόκειται για ένα από τα πιο κρίσιμα συμπεράσματα που αποκόμισα από την επίμονη απασχόλησή μου με τα προβλήματα των ανέργων, μέσα από το μεγάλο κοινωνικό πείραμα το οποίο οργάνωσα και συντονίζω, το οποίο κατέληξε, μεταξύ άλλων στην έκδοση του συλλογικού τόμου με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός ανέργου». Δεν είναι δυνατόν ο άνεργος, ο άπορος, ο ανασφάλιστος ή το κάθε άτομο με ειδικές ανάγκες να εξομοιώνονται σε καθημερινή βάση με τον κάθε πλούσιο.

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Χριστόφορος Κάσδαγλης γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και έχει καταγωγή από τα Δωδεκάνησα (Κως-Ρόδος).

Έχει γράψει επτά βιβλία: Απολύομαι και τρελαίνομαι (1988), Επικίνδυνη ευρεσιτεχνία (1991), Σπλιτ! (2009), Η Αριστερά και ο κακός ο λύκος – Το γαμώτο ενός Αριστερού (2009), Το γαμώτο ενός παναθηναϊκού (2010), Ανώνυμοι χρεοκοπημένοι (2012), Το ημερολόγιο ενός ανέργου (επιμέλεια-σχόλια) (2014).

Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, σε περιοδικά, στο ραδιόφωνο και στο ίντερνετ και έχει διδάξει μαθήματα δημοσιογραφίας στο Δημοσιογραφικό Εργαστήριο του Πάντειου Πανεπιστήμιου.

Μεταξύ άλλων, υπήρξε ο δημιουργός της στήλης «Φαντάρε πού πας» στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αρχισυντάκτης του περιοδικού «ΕΨΙΛΟΝ» και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», διευθυντής του ειδησεογραφικού πόρταλ forthnet.gr.

Την περίοδο 1989-1990 εργάστηκε στη Ρόδο ως διευθυντής προγράμματος του τοπικού ραδιοσταθμού Ρόδος 959 FM stereo.

Είναι τακτικός αρθρογράφος στο εναλλακτικό δημοσιογραφικό σάιτ thepressproject.gr και δημιουργός του κοινωνικού πειράματος imerologioanergou.gr.

Προτού γίνει δημοσιογράφος είχε εργαστεί επί 12 χρόνια στην Εθνική Τράπεζα, ενώ παράλληλα σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Σχετικές ειδήσεις