ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές - Τσίπρας: Δεν θα συνομιλήσουμε με την τρόικα

Εκλογές - Τσίπρας: Δεν θα συνομιλήσουμε με την τρόικα

Την καθαρή λαϊκή εντολή, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, που θα του δώσει το δικαίωμα να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική του δύναμη ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το δίλημμα των εκλογών λέγοντας πως «οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν έναντι ενός ξεκάθαρου διλήμματος: Θα συνεχιστεί ο δρόμος της καταστροφή ή θα υπάρξει διέξοδος;».

Όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να επευθυνθεί στους Έλληνες με επιχειρήματα, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι με το φόβο.

Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά διεμήνυσε πως ο φόβος τελείωσε και πως η χώρα κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μόνη επιλογή να σταματήσει η καταστροφική πορεία. Είμαστε ένα βήμα πριν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Έχουμε ανάγκη την πλειοψηφία για να έχουμε ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη. Χρειαζόμαστε καθαρή εντολή. Για να υλοποιήσουμε το σχέδιο αποκατάστασης της ανθρωπιστικής κρίσης χρειαζόμαστε ισχυρή λαϊκή εντολή», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχουν ούτε μνημόνια, ούτε ο Σαμαράς. «Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι μια απλή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να ανοίξει τους δρόμους της νέας αντιπολίτευσης».

Ερωτηθείς για αν θα συγκρουστεί με τα εγχώρια συμφέροντα, όπως έχει δεσμευτεί στο παρελθόν, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η 26η Ιανουαρίου θα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, μια ημέρα που θα σημάνει την αλλαγή για τη χώρα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι έξω διαμορφώνεται όλο και πιο θετικό κλίμα στην Ευρώπη για την αλλαγή που θα φέρει η Ελλάδα, αλλά στο εσωτερικό σημείωσε πως η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει προβλήματα. «Το τρίγωνο της διαπλοκής που κυβέρνησε τον τόπο τελειώνει», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το φορολογικό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης αφορά τους συμπολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο. «Η φορολογική ελάφρυνση είναι μια από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεσμεύτηκε για επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για την προστασία του μικρομεσαίου και κατάργση του ΕΝΦΙΑ. «Ο ΕΝΦΙΑ είναι λαιμητόμος της μεσαίας τάξης . Θα τον καταργήσουμε και θα βάλουμε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση με ποιον θα συνομιλήσει στην Ευρώπη, μιας και έχει πει ότι δεν πρόκειται να μιλήσει με την τρόικα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από τις θεσμικές υποχρεώσεις της Ελλάδος στην ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τηρήσουν τις υπογραφές των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια μεγάλη στροφή, να φύγει από την καταστροφική λιτότητα», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «η τρόικα είναι εξωθεσμικός θεσμός . Καμία συνθήκη δεν αναγνωρίζει αυτό το σχήμα. Δεν αναγνωρίζουμε μόνο εμείς ότι η ΕΕ συρρίκνωσε τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας . Ήταν λάθος που έδωσε στην τρόικα εξουσία».

Αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως έσβησε και το τελευταίο επιχείρημα περί ασφυκτικού χρόνου για τη διαπραγμάτευση... και αυτό είναι με ορίζοντα τον Ιούλιο του 2015. «Μέχρι τότε πρέπει να έχει βρεθεί μια λύση βιώσιμη για την Ελλάδα ώστε να σταθεί στα πόδια της», σημείωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως στη διαπραγμάτευση «δεν θα υπάρξει ντέρμπι Ελλάδας - Γερμανίας . Θα είναι μια ισότιμη μάχη όλων. Δεν θα δώσουμε το προνόμιο στη Merkel να είναι η μόνη των 28 της ΕΕ. Είναι μία από τους 28. Το Plan B της τρόικας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει πλειοψηφία ώστε να στηριχθεί σε δυνάμεις που είναι προπαγανδιστές των πιστωτών».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοδύναμος στη Βουλή, θα επιδιώξει συνεργασίες με κριτήριο πάντα την αποτελεσματικότητα, την εντιμότητα και την ικανότητα.

Όσον αφορά τη διαπλοκή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι θα δημιουργήσει μια Task Force με επικεφαλής τον πρωθυπουργό για την απόδοση δικαιοσύνης.

«Θα ξεκινήσουμε από το λαθρεμπόριο καυσίμων την πάταξη της διαφθοράς και θα συνεχίσουμε με τις λίστες (Λαγκάρντ, Νικολούδη, κλπ). Ο λαός δεν ζητά να κάνουμε θαύματα . Πρέπει να σταματήσει το πάρτι της ασυδοσίας. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», τόνισε. Παράλληλα τόνισε πως η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει και δεν θα έχει καμία σχέση με το παρελθόν.

Ερωτηθείς για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ο Σαμαράς ήταν αυτός που «έκαψε» τον Δήμα για ΠτΔ και αποκλείεται ως επιλογή. «Κριτήριό μας θα είναι το κύρος του θεσμού και η ευρύτερη συναίνεση».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε στην Ευρώπη συγκρούονται η λογική του Schaeuble και του Draghi... ή πίστη στους κανόνες ή αλλαγή κανόνων για τη σωτηρία. Για να σώσουμε την Ευρώπη, το ευρώ, την αξιοπρέπεια του λαού μας, θα κάνουμε "whatever it takes", όπως είχε πει και κ. Ντράγκι.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών και ζήτησε ξανά από το λαό ισχυρή λαϊκή εντολή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα υπάρξει φορολογία καταθέσεων. Παράλληλα συμπλήρωσε πως θα φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία. «Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα έχει υψηλό αφορολόγητο. Θα επαναφέρουμε τις αντικειμενικές αξίες στην πραγματική τους διάσταση και τότε θα προσδιοριστεί το αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας», σημείωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις, ένα ζήτημα που αφορά το μέλλον της χώρας και θα ανοίξει και νέους δρόμους στις σχέσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και Γερμανίας.