ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Euractiv: «Οι Γάλλοι σοσιαλιστές εμπνέονται από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ»

Euractiv: «Οι Γάλλοι σοσιαλιστές εμπνέονται από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο θρίαμβος της Αριστεράς στην Ελλάδα είναι νίκη για τον ευρωπαϊκό σοσιαλισμό, σύμφωνα με άρθρο στη διαδικτυακή πύλη Euractiv, το οποίο φέρει τον τίτλο «οι Γάλλοι σοσιαλιστές εμπνέονται από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» και αναφέρεται στο θερμό «καλωσόρισμα» του ΣΥΡΙΖΑ από το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν χαιρέτισε τη Δευτέρα τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους δηλώνοντας: «Αυτή η συζήτηση θα γινόταν με οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση κέρδιζε τις εκλογές. Η κατάσταση το απαιτεί ώστε οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική εκστρατεία να πραγματοποιηθούν –αναφέρομαι κυρίως στις διοικητικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις- να συζητήσουμε μαζί τις λύσεις, τον καλύτερο τρόπο για να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο μονοπάτι της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης».

Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και ο γραμματέας των Γάλλων Σοσιαλιστών, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς ο οποίος τόνισε σε συνέντευξή του (Le Parisien): «Το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε το Νοέμβριο του 2011 όταν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί σταμάτησαν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου από το να διεξάγει δημοψήφισμα για το ευρώ. Ο ελληνικός λαός πληγώθηκε βλέποντας τη Γαλλία και τη Γερμανία να τους υπαγορεύουν τι θα κάνουν. Πολύ σύντομα, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το τίμημα. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκε προς το κέντρο, αποδεχόμενος το ευρώ και κρατώντας αποστάσεις από ακραίες πολιτικές. Ήταν λογικό να πάρει το κόμμα του Τσίπρα τη θέση του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σχεδόν για τα ίδια θέματα με το ΠΑΣΟΚ του 1974».

Στα σχόλια του Καμπαντελίς, έρχονται να προστεθούν και οι δηλώσεις του Φιλίπ Κορντερί γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος θεωρεί αναμενόμενη τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και επιχαίρει τη νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα λέγοντας, «Αυτά είναι πολύ καλά νέα για τους Έλληνες». Πρόσθεσε επίσης ότι «Η γραμμή ενάντια στη λιτότητα ενδυναμώθηκε σήμερα στην Ευρώπη. Από το 2012, ο Φρανσουά Ολάντ και οι ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας εργάζονται για να επαναπροσδιορίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα βρουν στον Αλέξη Τσίπρα έναν νέο σύμμαχο».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του γαλλικού Κοινοβουλίου Μπρούνο Λε Ρου, σε συνέντευξή του στην France Info τη Δευτέρα, δήλωσε ότι το κόμμα του «είχε πολλά κοινά» με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το να θέσει τέλος στη λιτότητα και στην αμοιβαιοποίηση του χρέους. «Οι προτάσεις του κ. Τσίπρα έχουν εφαρμοστεί από την Αριστερά εδώ και πολύ καιρό», τόνισε.

Καταλήγοντας το άρθρο επισημαίνει τη στάση του σοσιαλιστή Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος δεν είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενθουσιασμό για το ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές, τονίζοντας πως «έχει γίνει τόση πολλή δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση έως τώρα, τόση πολλή προσπάθεια, έχουν επιτευχθεί τόσα πράγματα που θα είναι κρίμα να χαθούν». Ωστόσο, την επομένη των εκλογών, ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται απόλυτα την κυρίαρχη δημοκρατική απόφαση του Ελληνικού λαού».

Σχετικές ειδήσεις