ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπλοκή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για Αβραμόπουλο

Εμπλοκή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για Αβραμόπουλο

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πιέζει τον Σαμαρά να μην δεχθεί την υποψηφιότητα του Αβραμόπουλου για να μην χαθεί μια «δεξιά καρέκλα στο Κολέγιο των Επιτρόπων».

ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ

Την ώρα που οι περισσότερες πληροφορίες φέρουν το Δημήτρη Αβραμόπουλο ως τον επικρατέστερο όνομα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα μηνύματα που φτάνουν από το εξωτερικό σε Μέγαρο Μαξίμου και Λεωφόρο Συγγρού δεν είναι ιδιαίτερα θετικά.

Στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δε φαίνονται καθόλου ικανοποιημένοι από το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από το Κολέγιο των Επιτρόπων, καθώς η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά θα απολέσει ένα σημαντικό για αυτή χαρτοφυλάκιο, κάτι που θα διαταράξει και τις ισορροπίες στην «ομάδα Junker». Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας «ράφτηκε» στα μέτρα του Έλληνα Επιτρόπου, κάτι που σημαίνει πως κανένας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δε θα ήθελε να το δει να καταλήγει σε κάποιο πρόσωπο που θα προέρχεται από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Συγκεκριμένα οι παράγοντες του ΕΛΚ δεν θέλουν αριστερό υποψήφιο μετά τις επιθέσεις που έχουν ασκήσει τα στελέχη και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιούνκερ στην υπόθεση με το σκάνδαλο Loux Leaks.

Αυτό διότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούσαν την ακολούθηση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής αποτροπής των μεταναστευτικών κυμάτων, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να ακολουθήσει οποιοσδήποτε Αριστερός υποψήφιος Επίτροπος που θα σταθεί μπροστά στους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να πείσει για την καταλληλότητα του.

Οι διαθέσεις για αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου έχουν γίνει γνωστές στο ευρωσύστημα και τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια, η οποία μένει να δούμε πως θα εκφραστεί. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Σαμαράς δέχεται σκληρές πιέσεις από το ΕΛΚ να αντιταχθεί σε ένα ενδεχόμενο υποψηφιότητας Αβραμόπουλου, γεγονός που θα τον φέρει σε πολύ δύσκολη θέση σε ότι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα της ΝΔ.

Οι εισηγήσεις πάντως που δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς είναι συγκεχυμένες με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη να του ζητά να στηρίξει την επιλογή Αβραμόπουλου, αλλά και αρκετούς συνεργάτες του που έχουν γνώση της κατάστασης στο εξωτερικό, να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.