ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Βαριά ήττα για το ΠΑΣΟΚ και έμενα προσωπικά

Βενιζέλος: Βαριά ήττα για το ΠΑΣΟΚ και έμενα προσωπικά

Σε ευρύτερη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά και των νέων δεδομένων που δημιουργεί για τη χώρα και το κόμμα του ειδικότερα, προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην κοινή συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι οι εκλογές αποτέλεσαν βαριά ήττα για το ΠΑΣΟΚ, την παράταξη και τη στρατηγική της, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά.

Απέδωσε, δε, τη μικρή κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, στον εκλογικό νόμο που δεν άλλαξε, όπως είπε, με ευθύνη της ΝΔ, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή και μίζερη, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά των δύο κομμάτων μπορεί να πολλαπλασιάζονταν και να δημιουργούσαν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για την παράταξη.

Ανέφερε επίσης ότι δεν εκτιμήθηκε η προσπάθεια ή θεωρήθηκε ότι ανήκει στο παρελθόν, αλλά και πως ο λαός εκφράστηκε κατά τρόπο σαφή υπέρ μιας άλλης στρατηγικής, με τρόπο όμως αντιφατικό γιατί εκφράστηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., υποστηρίζοντας ότι σχηματίστηκε μια κυβέρνηση αξιακής και πολιτικής τερατογέννεσης με κοινό παρανομαστή το αντιμνημονιακό μένος.

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι «η πρώτη όμως διεκδίκησή της είναι η παράταση του μνημονίου», ενώ αφού ευχήθηκε να πάει η χώρα προς το καλύτερο, πρόσθεσε πως «αν πάει προς το χειρότερο, η ευθύνη δεν θα μπορεί να χρεωθεί στο ΠΑΣΟΚ γιατί εκείνο είχε προειδοποιήσει».

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε επίσης συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για μετά το Πάσχα, τον Μάιο, όπως είπε, χωρίς να προσδιορίσει πάντως συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στη συνέχεια επισήμανε «όταν γίνει το συνέδριο να υπάρχει ενδιαφέρον της κοινωνίας, να υπάρχει κοινωνικό και εθνικό ακροατήριο», ενώ «τα ΜΜΕ δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι όμως αυτές οι δικές μας ημέρες».

«Πηγαίνουμε στο συνέδριο συντεταγμένα, ότι θα είναι συνέδριο ενότητας, συσπείρωσης, ριζικής ανανέωσης, δημοκρατικό, αυθεντικό, αντιπροσωπευτικό, χωρίς κόλπα και μηχανισμούς και γελοία τεχνάσματα του παρελθόντος. Βαδίζουμε ενωτικά αλλά όχι ατιμώρητα για αυτούς που έβλαψαν την παράταξη και τη χώρα», συμπλήρωσε και τόνισε πως δεν θα ανεχθεί προσωπικές στρατηγικές και αποκλίσεις από τις στρατηγικές αποφάσεις.

«Το πραγματικό δίλημμα» σημείωσε, «είναι αν η παράταξη θα προσανατολιστεί προς τη δυναμική του μέλλοντος ή προς τη ρουφήχτρα του παρελθόντος», για να υπογραμμίσει ότι δεν θα αφήσει να γίνει η δεύτερη επιλογή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι πρώτη προτεραιότητα είναι το έργο της ΚΟ του κόμματος στη Βουλή, η οργανωμένη παρουσία και ο πολιτικός λόγος στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η στενή παρακολούθηση της διαπραγμάτευσης και η καθαρή θεσμική στάση στη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Τόνισε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει σε κανένα παλαιοκομματικό παιχνίδι σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μιλώντας για τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «δεν περιμένουμε ούτε προσδοκούμε το αδιέξοδο και την καταστροφή της χώρας για να ζητήσουμε ρέστα», ενώ εύχεται το καλύτερο για τη χώρα αλλά δεν θα αφήσει να γίνει κάτι χειρότερο, υποστηρίζοντας ότι αναμένει πολιτικές πράξεις, αλλά «οι οιωνοί είναι ετερόκλητοι», αλλά και ότι τα μέλη του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου ήταν λιγότερα σε σχέση με του σημερινού, όπως και ότι υπάρχουν μερικές ακραίες και προκλητικές επιλογές, αυτοϋπονομευμένες εξαρχής που αφορούν κορυφαίους θεσμούς με τους οποίους κανείς δεν μπορεί να διακινδυνεύει εκρήξεις ή εκπλήξεις.

«Άνοιξαν ήδη περιττά μέτωπα στην εξωτερική πολιτική. Η δική μας στάση θα είναι πάντα ουσιαστική, υπεύθυνη, ειλικρινής, ενταγμένη στη εθνική στρατηγική που υπηρετούμε» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, για να συμπληρώσει ότι στενεύουν τα περιθώρια κάθε μέρα και δεν υπάρχει χρόνος για αυτοσχεδιασμούς και επικοινωνιακούς ναρκισσισμούς, ενώ «ήδη ήρθαν υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, ότι τα δημόσια έσοδα υστερούν όπως και στα ασφαλιστικά ταμεία», την ίδια ώρα που ανακαλούνται ή αμφισβητούνται όλες οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, οι «λεβέντικες προεκλογικές μεγαλοστομίες επαναλαμβάνονται με κεκτημένη ταχύτητα αντιπολίτευσης και όχι υπεύθυνης κυβέρνησης».

Σχολίασε, τέλος, ότι η νέα κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν έχει, ακόμα τουλάχιστον, σαφή στρατηγική και στέλνει αντιφατικά μηνύματα. «Το χειρότερο είναι ότι επικρατεί η αίσθηση στη χώρα ότι ξαναγυρίσαμε στο 2009» είπε και διερωτήθηκε προς τα πού θα είναι το πρόγραμμα- γέφυρα, για το οποίο μίλησε η κυβέρνηση…

Σχετικές ειδήσεις