ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Ελλάδα και Κύπρος μαζί στην καταπολέμηση της κρίσης»

Τσίπρας: «Ελλάδα και Κύπρος μαζί στην καταπολέμηση της κρίσης»

Στην Κυπριακή Βουλή μίλησε απόψε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Χέρι – χέρι θα πορευτούν Ελλάδα και Κύπρος για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Μεγαλονήσου και τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, αλλά παράλληλα και για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια στη χώρα μας.

Από το βήμα της κυπριακής Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το πρώτο ηχηρότατο μήνυμα προς την Τουρκία, ώστε να πάψει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτοντάς κάτι τέτοιο ως απαράβατο όρο, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, για την αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Παράλληλα, επανέλαβε τις θέσεις του για τη «μάχη» που ήδη έχει ξεκινήσει και δίνει στην Ευρώπη, ώστε να αλλάξει η πολιτική της λιτότητας που οδήγησε Ελλάδα και Κύπρο στην αντιμετώπιση βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης. Και ζήτησε την έμπρακτη υποστήριξη της Κύπρου, ώστε από κοινού να δοθεί αυτή η μάχη μέσα στην συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού κάνοντας λόγο για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

«Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες για συνολική λύση που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Κύπρου, με στόχο μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα στρατεύματα κατοχής», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις τύχες των αγνοουμένων και ζήτησε από την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα εξέφρασε και τη στήριξή του στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού από τον ΟΗΕ. «Από το Κυπριακό συναρτάται η ασφάλεια και η διεθνής θέση όχι μόνο κυπριακής δημοκρατίας, αλλά και Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται τετελεσμένα και θα αντιταθεί ενεργά σε οποιαδήποτε προσπάθεια νομιμοποίησης της τουρκικής κατοχής της Κύπρου. «Οι συνομιλίες πρέπει να προσανατολίζονται σε μια συνολική λύση που να συνάδει πλήρως με δικαιώματα κράτους μέλους ΕΕ, διασφαλίζοντας δικαιώματα και ελευθερίες όλων των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκλοκυπρίων. Να διασφαλίζουν την αντιπροσώπευση της ομοσπονδιακήςΚυπριακής Δημοκρατίας στις αποφάσεις ΕΕ και όλων των άλλων οργανισμών».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας κάλεσε την τουρκοκυπριακή ηγεσία στην επίλυση της κρίσης χωρίς να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

«Αναμένουμε από τον ΟΗΕ πρωτοβουλία για τη έναρξη συνομιλιών για την απομάκρυνση του Μπαραμπαρός από την κυπριακό ΑΟΖ», είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε την Τουρκοκυπριακή πλευρά να αναλάβει τις ευθύνες της. «Καλώ την τουρκοκυπριακή ηγεσία να συμβάλλει αποφασιστικά στην επίλυση της κρίσης, χωρίς υποστήριξη προκλητικών ενεργειών με την οποία η Τουρκία παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Η νέα αυτή εκδήλωση τουρκικής προκλητικότητας από τον περασμένο Οκτώβριο κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση συνομιλιών που αποτελούν τη μόνη διέξοδο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την Άγκυρα να τηρήσει τη διεθνή νομιμότητα τονίζοντας πως «κανείς δεν έχει να επωφεληθεί από μια ακόμη αποτυχία στις συνομιλίες».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, υπογραμμίσοντας πως η Ελλάδα θα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης για την νομιμότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που μαστίζει Ελλάδα και Κύπρο, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην ΕΕ ότι πρέπει να αλλάξει τις πολιτικές που ταλαιπώρησαν τους λαούς της Ευρώπης. «Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η απασχόληση και η ανάπτυξη», τόνισε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βούληση για αξιοποίηση από κοινού προσπαθειών για όλους τους λαούς της Ευρώπης. «Θα είμαστε στο ίδιο μετερίζι για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να μην πέφτει το βάρος στα χαμηλά εισοδήματα και τους ασθενέστερους», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κυπριακό λαό να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς σε διαστάσεις ανθρωπιστική κρίση στην πατρίδα μας. «Πρέπει όλοι μαζί να ρίξουμε το βάρος και να δείξουμε ότι εμπιστευόμαστε τους ευρωπαϊκούς, δημοκρατικούς θεσμούς και όχι ξεπερασμένα σχήματα μη νομιμοποιημένα που οδηγούν σε αδιέξοδο. Είμαι βέβαιος θα συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση του κοινού μας σπιτιού και των θεσμών που ανήκουν στη βούληση όλων των ευρωπαίων πολιτών. Ο Σεφέρης είχε πει πως "η Κύπρος είναι ένας τόπος που το θαύμα λειτουργεί ακόμα. Σας διαβεβαιώνω ότι στην Ελλάδα θα αγωνιστούμε για τον ίδιο στόχο. Ας δουλέψουμε μαζί για να δείξουμε ότι και η Ευρώοπη μπορεί να γίνει ένας τόπος όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμα. Μπορούμε, θέλουμε, θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικές ειδήσεις