ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Παρίσι καλεί την Ελλάδα να συνδυάσει την αλλαγή με τους κανόνες της ευρωζώνης

Το Παρίσι καλεί την Ελλάδα να συνδυάσει την αλλαγή με τους κανόνες της ευρωζώνης

«Τις προσδοκίες τους για αλλαγή», με τους «κανόνες» της ευρωζώνης, θα πρέπει να συμβιβάσουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι, όπως υποστήριξε από τη Στοκχόλμη ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ.

«Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση θα πρέπει να παρουσιάζεται με όρους διαπραγμάτευσης μεταξύ πλευρών που είναι αντίθετες, που έχουν διαφορετικούς στόχους», δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντησή του με τη Σουηδή υπουργό Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ.

«Πρέπει αντίθετα να καταστεί εφικτό να συνδυαστεί η προσδοκία για αλλαγή που εκφράστηκε στην Ελλάδα και η συμμετοχή σε ένα κοινό νόμισμα με δεσμεύσεις, κανόνες», πρόσθεσε ο Ντεζίρ, εκτιμώντας:

«Είναι φυσιολογικό μια νέα κυβέρνηση να επιθυμεί να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, αφού έλαβε εντολή για αυτό, από την πολιτική λιτότητας που ήταν πολύ σκληρή στην Ελλάδα. Και η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να βρει τους όρους που θα λαμβάνουν υπόψη τους τούς εταίρους της στην ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «προφανώς πρέπει πάνω απ’ όλα να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξαναβρεί την ανάπτυξη και τις επενδύσεις (...). Το χρέος έχει φτάσει το 175% του ΑΕΠ, όμως αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%».

Σχετικές ειδήσεις