ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνή ΜΜΕ: Μεγάλες προσδοκίες, μεγαλύτερα εμπόδια, μηδαμινές ελπίδες...

Διεθνή ΜΜΕ: Μεγάλες προσδοκίες, μεγαλύτερα εμπόδια, μηδαμινές ελπίδες...

Τις προσδοκίες, τα αγκάθια, το χάσμα μεταξύ των εμπλεκομένων που έχει διευρυνθεί, τις προβλέψεις και τις συνέπειες ενδεχόμενου "ναυαγίου" του αποψινού κρίσιμου Eurogroup που αρχίζει σε λίγες ώρες αλλά και τα πλεονεκτήματα που η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης για την επίτευξη των στόχων της, καταγράφουν τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το «πόκερ των Ελλήνων» είναι ο τίτλος άρθρου της Süddeutsche Zeitung, η οποία, επικαλούμενη αξιωματούχο των Βρυξελλών, κάνει λόγο για «πολύ, πολύ μικρές πιθανότητες» συμφωνίας σήμερα στις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στις Βρυξέλλες δεν κατάφεραν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία, πάνω στα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σήμερα διαπραγματεύσεις.

Sueddeutsche

Ο Guardian επαναφέρει ως δίδαγμα την περίπτωση της Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας, αν και αρχικά υποτιμήθηκε ως μεμονωμένο και ήσσονος σημασίας περιστατικό, οδήγησε τελικά σε ραγδαία διάχυση και, τελικά, σε διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Το άρθρο συνοδεύεται και από μία εύγλωττη γελοιογραφία, με τον Τσίπρα να κραδαίνει το «όπλο» του Grexit και τη Μέρκελ το «όπλο» της λιτότητας, ενώ έντρομοι πολίτες περιμένουν με τρόμο το «μπαμ» της εκπυροκρότησης. «Η Ελλάδα και η Γερμανία παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι μπλόφας πάνω στο μέλλον της Ευρωζώνης», λέει χαρακτηριστικά η λεζάντα.

Cartoon by David Simonds 008 copy

Σε άρθρο του Spiegel με τίτλο «μεταρρυθμίσεις ναι, περαιτέρω περικοπές όχι» συνοψίζεται η πολιτική της νέας κυβέρνησης και η τακτική στην οποία θα επιμείνει στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup. Όπως σχολιάζει το άρθρο, «αν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, δεν υπάρξει κάποια συμφωνία για περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα, είναι ορατός ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών».

Spiegel

«Με κομμένη την ανάσα οι αγορές, εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων για το χρέος της Ελλάδας» αναφέρει το πρακτορείο Reuters που καταγράφει την αρνητική ψυχολογία των χρηματιστηρίων στις πιέσεις, λίγη ώρα πριν τις κρίσιμες συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

Reuters

«Συνάντηση για τους κινδύνους στο μέλλον της Ελλάδας» τιτλοφορείται δημοσίευμα της Figaro.

Figaro

To Bloomberg επικεντρώνεται στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ και πώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της ως μοχλός πίεσης των Ευρωπαίων.

Bloomberg

Στην οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, τη Handelsblatt αποκαλύπτεται πως οι πιστωτές είναι έτοιμοι να αντικαταστήσουν με νέο πρόγραμμα το μνημόνιο, με την τρόικα να μην επιμένει πια στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. «Ο αέρας των ελληνικών τραπεζών είναι ακόμη πιο αραιός», σχολιάζει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξασφαλίζει προς το παρόν ρευστότητα στην Ελλάδα, πλην όμως, για πόσο ακόμα.

Handelsblatt

Όπως σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών έγινε μεγαλύτερο, μετά τις συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο, γεγονός που δυσχεραίνει τη θέση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών έναντι των ομολόγων του. Το άρθρο προσθέτει πως «τέτοιες μεγάλες διαφορές καθιστούν ακόμη πιο μακρινή την πιθανότητα επίτευξης μίας συμφωνίας για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι ετοιμάσθηκαν για μία δύσκολη εβδομάδα».

Πηγή Photo: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις