ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνή ΜΜΕ: «Οι Έλληνες λειτουργούν αδίστακτα και ύπουλα»

Διεθνή ΜΜΕ: «Οι Έλληνες λειτουργούν αδίστακτα και ύπουλα»

Για απρόσμενα γρήγορη αποτυχία των συνομιλιών στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup μιλούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με το γερμανικό τύπο να ακολουθεί επιθετική ρητορική απέναντι στα ελληνικά αιτήματα.

"Επαναστάτες σε μέθη" είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης του Spiegel, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της μπορεί να έχει ευγενή ιδανικά και λογικά επιχειρήματα. Ωστόσο, η διαπραγματευτική τακτική της αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης είναι λάθος. Ενεργούν αδίστακτα – και ύπουλα».

Spiegel


Ο αρθρογράφος Gregor Peter Schmitz σχολιάζει πως: «Όποιος μιλά αυτές τις μέρες μιλά με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν επαφή τον τελευταίο καιρό με τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Γιάνη Βαρουφάκη, διαπιστώνουν πως πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν συναίσθηση. Διαμαρτύρονται για τη στάση τους, το πείσμα και την απουσία λεπτομερούς γνώμης».

Ενδεικτικός της διάθεσης των Γερμανών είναι ο τίτλος της Bild: «Ο Βαρουφάκης και η τρελή – ελληνική λογική του». Εξίσου ενδεικτικός και ο υπότιτλος: «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τίναξε στον αέρα την συνεδρίαση για τη διάσωση της χώρας του κι έπειτα δηλώνει έτοιμος για συμβιβασμό».

Bild

Η αμβλεία διαπραγματευτική λογική των Βρυξελλών παρουσιάζει τη λιτότητα ως τη μόνη επιλογή της Ελλάδας: Με αυτόν τον τίτλο ο Guardian σχολιάζει πως «σπάνια οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δίνουν τόσο ξεκάθαρες απαντήσεις. Στο αίτημα της Ελλάδας να εγκαταλείψει το τοξικό πρόγραμμα λιτότητας, η απάντηση ήταν ''όχι''», προσθέτοντας πως το αίτημα της Ελλάδας για εναλλακτικό τρόπο διάσωσης αποδείχτηκε όνειρο.

Guardian


Το Reuters, επικαλούμενο έκθεση της JP Morgan, επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες ξεμένουν από ρευστότητα σε 14 εβδομάδες.

«Οι ελληνικές τράπεζες χάνουν δύο δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεων εβδομαδιαίως. Ρυθμός εκροών που αν διατηρηθεί, θα απαιτηθούν εγγυήσεις για νέα δάνεια σε 14 εβδομάδες». Το πρακτορείο, σε άλλο άρθρο του, έχει τίτλο «η Ελλάδα αψηφά τους πιστωτές, ζητά πίστωση αλλά όχι πρόγραμμα διάσωσης» και σχολιάζει την «απροσδόκητα γρήγορη κατάρρευση των συνομιλιών που ίσως θέσει εν αμφιβόλω το μέλλον της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα».

Reuters

«Το μπρα ντε φερ μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων σκληραίνει» αναφέρει η Liberation, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση Τσίπρα, αν δεν πειστεί να συνεχίσει το πρόγραμμα που θα της εξασφαλίσει πρόσβαση στη χρηματοδότηση, θα βρεθεί μόνη κι απομονωμένη.

Liberation

Όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, η Handelsblatt: «Τσίπρας και ΣΙΑ αρνούνται την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν. Ο χρόνος τελειώνει για τη χώρα. Κι ο Βαρουφάκης απαιτεί ευελιξία και ένα νέο συμβόλαιο».

Handelsblatt
die Welt

«Ο Βαρουφάκης ξεχειλίζει αυτοπεποίθηση» τιτλοφορείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt» η οποία κάνει λόγο για μεγάλη απογοήτευση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε λίστα με συγκεκριμένα μέτρα.

Σχετικές ειδήσεις