ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτική ενημέρωση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης, από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης μέχρι και σήμερα, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δυσκολίες και το κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, στις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και στις συγκρούσεις που υπήρξαν, στην πορεία των διαπραγματεύσεων από Eurogroup σε Eurogroup και πώς τελικά κατάφερε η κυβέρνηση να διαμορφώσει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα κύρια επιτεύγματα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι:

- Ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο

- Η απεμπλοκή από το μνημόνιο, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας

- Η ενδιάμεση συμφωνία, διάρκειας 4 μηνών, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό

- Η αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε σε «αριστερή παρένθεση» στην Ελλάδα, μέσω οικονομικής και δημοσιονομικής ασφυξίας

- Το τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα

- Η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.

Σχετικά με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους και εγκρίθηκε από το Eurogroup –μέσω τηλεδιάσκεψης- την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για ένα «θετικό βήμα», καθώς αντικαταστάθηκαν μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, που «πατάνε» στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Πάντως, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το κυβερνητικό έργο και να εξειδικευτούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να «χτίσει» η κυβέρνηση αξιοπιστία στη βάση υλοποίησής τους. Αξιοπιστία που έχει στόχευση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, απέναντι στους εταίρους, για το ότι «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικές ειδήσεις