ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στη Bild από τον Γιούργκεν Τριτίν

Κριτική στη Bild από τον Γιούργκεν Τριτίν

«Με μοχλό την εφημερίδα Bild του Κάι Ντίκμαν δημιουργείται η εικόνα του άπληστου Έλληνα. Αυτό είναι βαθύτατα ρατσιστικό και απεχθές. Που έγκειται η απληστία όταν ένα εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες δεν έχουν ασφάλεια υγείας; Το θέμα μας είναι διαφορετικό. Το θέμα είναι ότι προφανώς η πολιτική της εξυγίανσης, έτσι όπως την φαντάστηκε η κυρία Μέρκελ, έχει αποτύχει στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Με άλλα λόγια: οι περικοπές δαπανών που δεν συνοδεύονται παράλληλα από επενδύσεις και ανάπτυξη οδηγούν τις οικονομίες στην εξαθλίωση».

Με αυτά τα λόγια απάντησε στην εκστρατεία της Bild ο γερμανός βουλευτής των Πρασίνων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιούργκεν Τριτίν, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF.

Χρειάζεται νέα πολιτική

Χρειαζόμαστε μια «πολιτική έξυπνων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», συνέχισε ο Τριτίν προβλέποντας ότι ο κ. Ραχόι δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα επανεκλογής στην Ισπανία αφού αναμένεται επικράτηση του Podemos. Αντίστοιχα στην Πορτογαλία η συντηρητική κυβέρνηση αναμένεται να χάσει τις εκλογές, είπε.
«Στην Ευρώπη έχουμε την εξής κατάσταση, η πολιτική της λιτότητας θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια πολιτική έξυπνων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η οποία θα συνοδεύεται από πραγματικές επενδύσεις. Γι΄ αυτό όμως θα πρέπει να επενδυθούν χρήματα και αυτό συνεχίζει να σκοντάφτει στην αρνητική στάση της Γερμανίας».
Όπως δήλωσε «Οι τρεις θεσμοί που μέχρι πρότινος αποκαλούνταν τρόικα, πιστοποίησαν στην Ελλάδα ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται θα επιφέρει τη βιωσιμότητα του χρέους. Για πρώτη φορά πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν θα μπορέσουν βέβαια να το κρατήσουν πάντα σε αυτό το ύψος, αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι είναι ρεαλιστές. Γι΄ αυτό και δεν βλέπω λόγο να με απασχολήσει το ερώτημα περί Grexit».

«Εντέλει θα πρέπει να συζητήσουμε και το κούρεμα»

Ερωτηθείς για τους λόγους που έδωσε θετική ψήφο για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, απάντησε «Γιατί ψήφισα υπέρ και στα προηγούμενα πακέτα διάσωσης. Γιατί το θεωρώ λάθος να οδηγείς την Ελλάδα, μια χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στη χρεοκοπία, η οποία μάλιστα θα στοίχιζε πολύ ακριβά στο γερμανό φορολογούμενο. Εντέλει θα πρέπει να ασχοληθούμε και με κάτι το οποίο προκαλεί αντιδράσεις στη Γερμανία, δηλαδή το κούρεμα του χρέους».
Τέλος, ο βουλευτής των Πρασίνων χαρακτηρίζει «ανοησία» την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσει με το «δεξιό λαϊκίστικο» κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως λέει. Ο ίδιος θα προτιμούσε ένα κόμμα το οποίο «δεν έχει συγγενικές σχέσεις» με το παλιό σύστημα.

Πηγή: Deutsche Welle/Κώστας Συμεωνίδης (DLF)

Σχετικές ειδήσεις