ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι περιμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup

Τι περιμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup

Δεν πρόκειται να συζητηθεί κανένα νέο κείμενο στο σημερινό (09/03/2015) Eurogroup, τονίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, αντίθετα στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξειδίκευση του πλαισίου εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία επετεύχθη στις 20 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της ότι το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα και δεν πρέπει να συζητά τεχνικές λεπτομέρειες, αναμένοντας παράλληλα πολιτική πρόοδο στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει τις επτά μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονταν στην επιστολή προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

Τρεις από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:

- Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών, χωρίς πρόστιμα, μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

- Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Η μεταρρύθμιση χαρακτηρίζεται απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

- Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Πρόκειται για σχέδιο, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, το οποίο θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους, σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν, τέλος, ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αφορούν στον προϋπολογισμό του 2015 και θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο, χωρίς μάλιστα επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.

Σχετικές ειδήσεις