ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση με Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Γιούνκερ ζήτησε ο Τσίπρας

Συνάντηση με Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι, Γιούνκερ ζήτησε ο Τσίπρας

Με τη φιλολογία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να συνεχίζεται και το κλίμα των τελευταίων ημερών να είναι εκρηκτικό μεταξύ Ελλάδας και εταίρων ξεκινά νέος μαραθώνιος επαφών με επίκεντρο το Μαξίμου, ενόψει και της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο την ερχόμενη Δευτέρα.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον στις ελληνικές εξελίξεις καταδεικνύει η συνάντηση το απόγευμα στις 6 της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

Σημαντική σημειολογική αξία έχει και το αίτημα του Ελληνα πρωθυπουργού για πενταμερή συνάντηση με τους Φρανσουά Ολάντ, Άγγελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τη ρευστότητα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε το σχετικό αίτημα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ είναι η κρίσιμη και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο κύκλος των εξαιρετικής σημασίας επαφών του Αλέξη Τσίπρα θα συνεχιστεί στις 8 Απριλίου στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ότι η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε μια συνάντηση ουσίας και όχι επικοινωνίας ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημειώνοντας ότι «η κ. Μέρκελ προσκάλεσε τον πρωθυπουργό, μετά τη χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία. Αυτό το τηλεφώνημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι και η καγκελάριος, αλλά και ο κ. Τσίπρας, επιθυμούν να έχουν μία απευθείας επικοινωνία, χωρίς ενδιάμεσους διαύλους, έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί μία λύση».

«Από τη δική μας πλευρά, ως ελληνική κυβέρνηση, τα ζητήματα που θα βάλουμε και στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στη συνάντηση στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ έχουν να κάνουν από τη μία πλευρά στην επιμονή μας για την υλοποίηση της απόφασης της 20ής Φλεβάρη του Eurogroup, όπως αυτή προέβλεπε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στην ουσία θα δημιουργούσαν ένα μεταβατικό στάδιο από την εποχή του μνημονίου σε μία νέα μετα-μνημονιακή εποχή και, ταυτόχρονα, θα τεθούν και τα ζητήματα της ρευστότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» ανέφερε.

Eνημέρωση για το ελληνικό αίτημα

Oτι το ελληνικό αίτημα για την πενταμερή συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής μελετάται, άφησε να εννοηθεί η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείσα σήμερα Τρίτη 13/3 για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της, την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ για να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής. Η εκπρόσωπος σημείωσε, πάντως, ότι στην παρούσα φάση, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων.

Σχετικές ειδήσεις