ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωστή η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, κρίνoυν οι πολίτες

Σωστή η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, κρίνoυν οι πολίτες

Θετική εικόνα για τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους-πιστωτές έχει η πλειοψηφία των πολιτών, με το ποσοστό των θετικών απόψεων ωστόσο να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, το 56,5% θεωρεί «σωστή» τη διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας, με τη στήριξη για τις κυβερνητικές επιλογές να έχει όμως αποδυναμωθεί σε σχέση με το 72% που είχε καταγραφεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το 60% κρίνει επίσης πως ήταν επιτυχία της κυβέρνησης η 4μηνη παράταση της ευρωπαϊκής στήριξης, ενώ το 19,5% αποτιμά πως πρόκειται για αποτυχία.

Σε ποσοστό 56,5%, οι ψηφοφόροι εκτιμούν πως η κυβέρνηση Τσίπρα «είναι αποφασισμένη» να εφαρμόσει το σύνολο των προεκλογικών υποσχέσεών της.

Μάλιστα, η μεγάλη πλειοψηφία (72,5%) δηλώνει πως συμφωνεί με την πρόσφατη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη πως η Αθήνα είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει την εφαρμογή προεκλογικών υποσχέσεών της για να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης με τους εταίρους.

Αναφορικά με την αναζωπυρωμένη συζήτηση στον διεθνή Τύπο για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το 43,5% των πολιτών απαντά πως η προοπτική Grexit του προκαλεί «φόβο», ενώ μόλις το 14,5% λέει πως του δημιουργεί «ελπίδα».

Σε ό,τι αφορά ορισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, μακράν τη μεγαλύτερη στήριξη (82%) απολαμβάνει η σύσταση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων, ενώ κακή εντύπωση προκάλεσε στο 63% η απελευθέρωση μεταναστών από το κέντρο της Αμυγδαλέζας.

Τέλος, ενδιαφέρον προκαλεί η διαφορετική αντίδραση των ελλήνων ψηφοφόρων σε δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν γνωρίζουν και όταν δεν γνωρίζουν πως τα επίμαχα σχόλια έχουν προέλθει από τον γερμανό ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα, το 81,5% των πολιτών δηλώνει πως συμφωνεί με την εκτίμηση πως η Ελλάδα έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα πέρα από τις δυνατότητές της. Όταν όμως οι ερωτηθέντες γνωρίζουν πως η δήλωση ανήκει στον κ. Σόιμπλε, συμφωνούν μόνο σε ποσοστό 59,5%.

Σχετικές ειδήσεις