ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΚΤ να επιβεβαιώσει ότι η συμμετοχή μέλους στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη

Η ΕΚΤ να επιβεβαιώσει ότι η συμμετοχή μέλους στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη

Απαντήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, για τη θωράκιση των άλλων κρατών-μελών από μετάδοση της ελληνικής κρίσης ζητά ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος με ερώτημά του προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητώντας τη δέσμευσή της ότι θα λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για την αποφυγή της εξόδου κρατών-μελών από την Ευρωζώνη.

Στην ερώτησή του επισημαίνεται ότι "κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις 11.3.2015, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως διαπιστώσαμε επίσης περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της Πορτογαλίας και άλλων μέχρι σήμερα σε δυσμενή οικονομική θέση χωρών παρά την ανανέωση της ελληνικής κρίσης. Αυτό υποδηλώνει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ίσως προστατεύει τις χώρες της ευρωζώνης από την μετάδοση, το οποίο μας βοηθάει επιπλέον στην επίτευξη των νομισματικών στόχων στη ζώνη του ευρώ".

Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην παρεξήγηση ότι η ΕΚΤ θεωρεί την Ελλάδα ως χαμένη υπόθεση και ότι απλά προσπαθεί να αποφύγει τη μετάδοση σε άλλα κράτη-μέλη. Υποθέτοντας ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεση του Προέδρου της ΕΚΤ, μπορεί η ΕΚΤ να επιβεβαιώσει ότι η συμμετοχή ενός κράτους-μέλους στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της για την αποφυγή ενός αντίθετου σεναρίου, καταλήγει στο ερώτημά του ο Κώστας Χρυσόγονος.

Σχετικές ειδήσεις